neodvisnost

Srbija zaradi Katalonije zahteva mednarodno konferenco o Kosovu

STA/B.K.
4. 11. 2017, 13.17
Posodobljeno: 4. 11. 2017, 13.18
Deli članek:

Srbija v luči razglasitve katalonske neodvisnosti zahteva nov poskus reševanja vprašanja Kosova. "Če se Španija lahko bori za Katalonijo, potem se lahko tudi Srbi borimo za svojo državo," je danes dejal srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki zahteva mednarodno konferenco o reševanju kosovskega problema.

Profimedia
Zastavi Srbije in Kosova.

Dačić je sicer julija letos dejal, da je Beograd poleg številčne srbske manjšine na severu Kosova zainteresiran tudi za srbske samostane, ki so uvrščeni na Unescov seznam svetovne dediščine, po samostojnosti Kosova pa so se znašli izven srbskih meja. Dačić je zato takrat predlagal delitev Kosova.

Kosovo je samostojnost razglasilo pred devetimi leti. Do danes ga je priznalo 114 držav, med njimi tudi Slovenija. Srbija samostojnosti ne priznava in se zavzema za njegovo vrnitev. Leta 1999 so oborožene sile Nata Srbijo prisilile v umik iz Kosova, pred tem pa je zaradi srbskega nasilja Kosovo zapustilo okoli 800.000 Albancev, še navaja dpa.

V iskanju rešitve med Beogradom in Prištino že več let posreduje EU. Dialog je sicer na mrtvi točki že nekaj časa zaradi vrste incidentov, pa tudi volitev v obeh državah. Dialog ter normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino sta sicer pogoj na napredek Srbije in Kosova na poti v Evropsko unijo.