Poziv k dialogu

Katalonski premier: Katalonija ima pravico, da postane samostojna država; sledijo pogovori z Madridom

G.G./STA
10. 10. 2017, 18.59
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 21.13
Deli članek:

Po govoru katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta ni povsem jasno, kakšni bodo naslednji koraki.

Reuters
Zbrani pred katalonskim parlamentom v Barceloni

Puigdemont je spregovoril okoli 19.15. Živimo v zgodovinskem trenutku, je dejal in se zavzel za umiritev napetosti in dialog. "Postalo je jasno, da to ni več notranja zadeva. Katalonija je sedaj evropska zadeva," je dejal in dodal, da "ne načrtuje nobenih groženj ali žalitev", temveč želi umiriti razmere.

Pravi, da ne gre za osebno odločitev, ampak je to posledica rezultata referenduma. "Edina pot naprej je pot demokracije in mira," ocenjuje Puigdemont in sklene, da ima Katalonija glede na rezultate referenduma "pravico, da je samostojna država". 

Kakšna pogajanja so sploh možna?

Ob teh drznih besedah je najavil preložitev uveljavitve referendumske odločitve o neodvisnosti Katalonije. Ob tem je še dodal, da se je v prihodnjih tednih pripravljen pogajati z vlado v Madridu in skupaj iskati rešitev.

Pogajati o čem, se trenutno sprašujejo politični analitiki. Komentatorji bolj naklonjeni Madridu ocenjujejo, da Puigdemont s predpostavko o pravici do neodvisnosti poskuša izsiljevati špansko vlado, ki po njihovem ne sme popustiti rezultatom "nezakonitega" referenduma. Na drugi strani independisti vidijo v govoru korak k samostojnosti Katalonije.

Reuters
Katalonski premier Carles Puigdemont

Govor bi moral imeti že ob 18. uri, a so ga domnevno preložili zaradi pogovorov, v katerih naj bi Puigdemont tik pred zdajci iskal možnost mednarodne mediacije v sporu v Madridom. Ta je mednarodno posredovanje kot možnost omenjala že v preteklih dneh, a je bila osrednja vlada v Madridu za ponudbo gluha. Tudi danes je tiskovni predstavnik španske vlade dejal, da tovrstna mediacija "ni v igri". Po ugibanju drugih naj bi govor preložili zaradi nestrinjanja z napisanim s strani levih strank v vladajoči katalonski koaliciji.