Sodišče odločilo

VIDEO: Mamo poslali v zapor, ker ni želela cepiti sina

R.T.
5. 10. 2017, 11.24
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 11.35
Deli članek:

Za rešetkami bo 40-letnica preživela teden dni, za devetletnega sina bo začasno skrbel njen bivši mož in oče otroka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mati devet let starega dečka, Američanka Rebecca Bredow (40) iz Ferndala v zvezni državi Michigan, je pristala v zaporu, ker ni upoštevala sodne odredbe, po kateri bi morala cepiti sina. Na temelju sodne odločitve je začasno skrbništvo zdaj pripadlo njenemu bivšemu možu.  

Sodnica je Rebecco minuli teden opomnila, da mora v tednu dni cepiti sina, česar pa mama ni storila in bo morala zdaj v zaporu preživeti sedem dni. S tem se je končala leto ni dolga bitka med nekdanjima zakoncema glede cepljenja sina. 

Bredowa je prekršila oktobra lani izrečeno odredbo sodišča, ki ji je nalagal, da mora cepiti sina. Tedaj so jo opozorili, da bo šla v primeru nespoštovanja te odredbe v zapor. In to se je zdaj tudi zgodilo. V Michiganu je sicer v veljavi zakon, ki staršem dovoljuje, da v skladu s svojimi prepričanju preskočijo ali odložijo cepljenje otroka. Vendar pa je Bredowi sodišče odredilo cepljenje na podlagi dogovora, ki ga je sklenila z nekdanjim možem.

Rebecca je v zagovoru na sodišču dejala, da prevzema polno odgovornost za (ne)dejanje: "Nisem se mogla pripraviti do tega, da bi ga cepila". Dodala je, da je raje za rešetkami, kot pa da bi prekršila svoja prepričanja. Sodnici je povedala, da bi bilo cepljenje v nasprotju z njenim prepričanjem in da je mati, ki skrbi za zdravje in dobrobit svojih dveh otrok.  

Odvetnik, ki je zastopal dečkovega očeta, pa je dejal, da nobem od staršev ne sledi zaopovedim rganiziranih religij in da je Rebeccin zagovor le "primerna laž".