Mobilna verzija
00:48 23. junij 2018

Pazi, žoga!

Oglasno sporočilo
Posodobljeno: 11:04 / 05.10.2017

Tudi če otrok ve, da se mora pred prečkanjem ceste vedno ustaviti, lahko njegovo pozornost v trenutku preusmeri sosedov psiček ali starejši bratec in bo popolnoma nepredvidljivo stekel čez cesto, ne da bi sploh pomislil na nevarnost.

profimedia-0010893782

Čustva so pri otroku pred razumom. Zato strokovnjaki ne opozarjajo zaman: »Če na cesto prileti žoga, pričakuj, da bo za njo pritekel otrok!« Preden svojemu otroku zaupate, da bo sam varno vstopil v promet, vas čaka deset let priprav: deset let učenja, pogovorov o varnosti in nevarnostih, ponavljanja pravilnega ravnanja in predvsem vašega doslednega dobrega zgleda.

Otroci potrebujejo spremstvo 

Dr. Marko Polič, profesor in psiholog s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, opozarja, da otroci tja do desetega leta niti spoznavno niti socialno še niso zreli za varno udeležbo v prometu, zato vsaj do te starosti potrebujejo spremstvo odraslega. Čeprav otrok pozna nekatera pravila, ve na primer, kako pravilno prečkati cesto, pozna pomen rdeče in zelene luči, mu ne moremo zaupati, da se bo v skladu s tem vedno tudi vedel. Znanje pri otroku še ne zagotavlja varnega vedenja.

Odrasli in otrok namreč nimata enakega vidnega polja. Otrok v vsaki prometni situaciji vidi bistveno manj kot vi! Zato tudi nevarnost, na primer vozeči avtomobil, opazi precej pozneje. Tudi če zna vaš otrok popolnoma pravilno prečkati cesto pri domu, to ni zagotovilo, da jo bo znal pravilno prečkati tudi kje drugje. Otrok namreč še ne zna posploševati, ne zna prenašati izkušnje iz ene situacije v drugo. Tudi če ga učite pravilnega prečkanja ceste tako, da si glasno ponavlja, kaj mora narediti, se lahko zgodi, da govorjenje razume kot ritual, ki mu sam po sebi zagotavlja varnost. Torej se mu zdi dovolj, da glasno ponovi, kar smo ga naučili, pri tem pa ni nujno, da se res tudi ustavi in preveri, ali je cesta prazna, preden jo prečka. 

Otroku bodite zgled

Otroka je treba o prometni varnosti poučevati postopoma in pri ponavljanjih vztrajati toliko časa, da res začenja obvladovati posamezne prometne situacije. Za varno vedenje otroka v prometu pa bomo največ naredili s svojim zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem, tudi takrat, ko se nam mudi. Takrat pravzaprav še posebej. Na naši spletni strani lahko izveste več o tem, kako naj se otroci odpravijo v šolo, da bodo na cesti varni.

Projekt VOZI VARNO, (po)misli na otroke omogoča tudi Zavarovalnica Triglav, ki sofinancira postavitev sistemov za umirjanje prometa v naseljih, v bližini šol in vrtcev ter na šolskih poteh.

Vaš prispevek