Rekordni

So zadnja neurja spremenila mnenje podnebnih skeptikov?

T.L./STA
5. 10. 2017, 09.47
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 10.33
Deli članek:

Tako po zadnjih velikih orkanih, ki so podirali rekorde, upa generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki bo bo konec tedna obiskal Karibe, kjer si bo ogledal škodo po zadnjih velikih orkanih, je v sredo izrazil upanje, da bodo tisti, ki ne verjamejo v podnebne spremembe, spremenili svoje mnenje. Velika neurja naj bi namreč postala nekaj vsakdanjega.

Guterres je opozoril, da je orkan Irma, ki je razdejal Barbudo, ohranil moč pete kategorije tri dni zapored, veter pa je pihal s hitrostjo 300 kilometrov na uro kar 37 ur zapored, kar je oboje nov rekord. Prav tako se še ni zgodilo, da bi ozemlje ZDA v isti orkanski sezoni dosegla dva orkana 4. kategorije, kot je bilo v primeru Harveyja in Irme. Ob tem je kasneje še Maria povsem razdejala Portoriko in Dominico.

Toplejše podnebje pomeni gorivo za orkane, ki so vse večji, taljenje ledenikov pomeni večje orkanske valove, zato bo škoda za vse, ki živijo ob obalah, vse večja. Svet ima tehnologijo in denar za spopad s podnebnimi spremembami, vendar pa Guterres pravi, da mu primanjkuje odločnosti za pot k svetu čiste in trajnostne energije.

Kažipot v pravo smer je pariški podnebni sporazum iz leta 2015, od katerega želi predsednik ZDA Donald Trump odstopiti, čeprav so bile ZDA ključne za njegovo potrditev.

Guterres je pozval mednarodne donatorje, naj se bolj potrudijo, saj je poziv ZN za 113,9 milijonov dolarjev pomoči za v orkanih prizadete Karibe, naletel na premalo odprta ušesa in preveč zaprte denarnice.

Profimedia
Antonio Guterres