Vneta razprava

Nadzor nad orožjem: NRA se je potuhnil, demokrati pa lajajo v luno

S.R./STA
3. 10. 2017, 10.02
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 10.36
Deli članek:

Po včerajšnjem največjem množičnem pokolu na tleh ZDA, v katerem je umrlo 59 ljudi, pri čemer jih je več še vedno v kritičnem stanju, se je zopet vnela debata o učinkovitosti večjega nadzora nad prodajo orožja.

Profimedia

Bi strožja zakonodaja na tem področju lahko delovala preventivno, vsaj kar zadeva podobne strelske pohode? Najobsežnejša raziskava s tega področja kaže, da je nadzor nad orožjem učinkovit.

Reuters
Bill O'Reilly se ne more načuditi, kako lahko imajo civilizirane države splošno zdravstveno zavarovanje, ne pa pravice do orožja.

Zagovorniki in nasprotniki orožja so po včerajšnjem pokolu znova na okopih. Voditelj televizije Fox News Howard Kurtz je tako izjavil, da je nadzor nad orožjem legitimno vprašanje, da pa bi demokrati morali počakati s tem še kakšen dan. Nekdanji voditelj iste televizije Bill O'Reilly je ugotovil, da so takšne tragedije pač cena svobode, ki jo uživajo Američani. O'Reilly se še vedno ne more načuditi, kako imajo lahko civilizirane države splošno zdravstveno zavarovanje, ne pa pravice do orožja.

"Nasilni norci lahko hodijo naokoli, dokler ne povzročijo škode, ne glede na to, kako nevarni so. To je pač cena svobode in nadzor nad orožjem ne bo preprečil pokolov," je menil O'Reilly, ki je tipičen predstavnik svoje vrste v ZDA, kjer sta v letošnjih 275 dneh le dva minila brez žrtev nasilja s strelnim orožjem.

Televizijski pridigar Pat Robertson je izjavil, da je pokol posledica pomanjkanja spoštovanja do predsednika, domovine, zastave, domoljubov in Svetega pisma. Voditelj oddaje na skrajno desnem mediju InfoWars David Knight pa sumi, da so pokol zakuhali levičarji, ki želijo konservativnim Američanom vzeti orožje, da bi izvedli revolucijo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je jokala za žrtvami, vendar odločno zavrnila novinarska vprašanja glede orožja, češ da je sedaj še prezgodaj za politične razprave in da so potrebne molitve. Največji orožarski lobi v ZDA NRA se je malce potuhnil in republikanci v kongresu so začasno dali na hladno predlog zakona, ki bi odpravil prepoved dušilcev zvoka za orožje. Povsem resno so ga utemeljevali s skrbjo za sluh lovcev.

Reuters
Osovraženo nacionalno združenje orožarjev.

Demokrati lajajo v luno

Reuters
Joe Biden

Lanska predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je napadla NRA, ki je lani širil laži o njeni kandidaturi, in zahtevala, da se politika umakne resnim ukrepom. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je dejal, da mu je dovolj. Belo hišo in kongres je pozval k ukrepanju. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi zahteva ustanovitev posebnega kongresnega preiskovalnega odbora o orožarskem nasilju, vendar se ne bo zgodilo nič.

Decembra 2012 je strelec v Connecticutu pobil 20 predšolskih otrok in kongres se ni zganil niti za milimeter, demokratska senatorja iz te države pa znova zaman pozivata k ukrepom. "Kongres naj dvigne svojo rit in nekaj naredi. Izrazi sožalja so okrutno prazni in strahopetnost kolegov pred oborožitveno industrijo me spravlja ob pamet," je dejal senator Chris Murphy.

"Misli in molitve ne zadostujejo več. Moramo se začeti pogovarjati o tem, kako zaustaviti nasilje, saj je tragedij enostavno preveč," je sporočila demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Tragedija je dobila najmanj enega spreobrnjenca, ki je zaslovel na družbenih medijih. To je kitarist skupine Josh Abbott Band Caleb Keeter, ki je nastopil na koncertu v Las Vegasu. "Celo življenje sem zagovarjal pravico do orožja, sedaj pa nimam besed, da bi povedal, kako zelo sem se motil, in žal mi je, da tega nisem ugotovil prej," je sporočil Keeter, ki je komajda odnesel živo glavo pred Paddockovimi streli.

Reuters
Podporniki strožje zakonodaje na področju nadzora nad orožjem.

Nadzor nad orožjem dejansko deluje, če gre verjeti tej "metaštudiji"

Najobsežnejša študija, v kateri so proučevali učinke in posledice večjega nadzora nad orožjem, kaže, da ta deluje. Avtorji so ugotovili jasno povezavo med strožjimi predpisi na tem področju in številom smrtnih žrtev, povezanih s strelnim orožjem. Ekipa raziskovalcev je v raziskavi iz leta 2016 proučila 130 kakovostnih študij, ki so bile v zadnjih 60 letih izvedene v desetih državah po svetu, vključno z ZDA, Avstralijo, Brazilijo, Južno Afriko in Avstrijo.

»V vseh državah smo zaznali zmanjšanje števila umorov in ne povečanje,« je takrat dejal glavni raziskovalec Julian Santaella-Tenorio iz Univerze Columbia. Raziskovalci so po analizi teh študij prišli do treh ugotovitev. Glede na prvo je za dosego znatnih sprememb v vseh primerih potrebna večja prenova zakonodaje in ne zgolj sprememba posameznega zakona. Druga ugotovitev je ta, da je omejevanje dostopa do orožja in njegove prodaje povezano z zmanjšanjem števila s strelnim orožjem povezanih smrti. Kot tretje pa so ugotovili, da je za bolj prepričljive in oprijemljive rezultate v prihodnosti treba študije bolje načrtovati in izvajati.

Raziskovalci so opozorili tudi na omejitve analiziranih študij. Po njihovih besedah je ena od težav ta, da je v vseh primerih šlo za opazovalne študije, zaradi česar avtorji niso mogli upoštevati drugih spremenljivk. To predstavlja težavo, saj v družbi na število s strelnim orožjem povezanih smrti vpliva veliko število drugih dejavnikov, ne zgolj zakonodaja na področju orožja. Iz samih podatkov, zbranih na podlagi opazovanja po sprejetju nove zakonodaje, je zato težko razbrati vse s tem povezane vzorce. Bolj primerna bi bila vzdolžna študija, pravijo, torej dolgoročna študija, v okviru katere bi spremljali prebivalstvo pred sprejetjem nove zakonodaje in po njej.

Profimedia
Običajna ponudba v trgovini z orožjem v ZDA.

Avtomatska orožja in preverjanje ozadja

Kar zadeva večje spremembe zakonodaje, pregled 130 študij kaže, da so se za najučinkovitejše ukrepe izkazali prepoved prodaje »močnejših« orožij, kot so avtomatska orožja, uvedba varnostnega preverjanja ozadja oziroma preteklosti kupca orožja, ter strožja merila za izdajanje dovoljenj. »Zakon o nadzoru nad orožjem, ki so ga v Južni Afriki sprejeli leta 2000, je na primer vključeval vse tri ukrepe, podatki pa kažejo, da se je v naslednjih petih letih število s strelnim orožjem povezanih umorov na letni ravni zmanjšalo za 13,6 odstotkov,« pravi Santaella-Tenorio. Podobne spremembe so po množičnem pokolu leta 1996 uvedli v Avstraliji, naslednje leto pa se je število s strelnim orožjem povezanih smrti zmanjšalo za 14 odstotkov.

Na drugi strani avtorji opozarjajo na primer ameriške zvezne države Missouri. Tam so leta 2007 odpravili zakon, ki je od ljudi zahteval, da morajo ob nakupu orožja predložiti veljavno dovoljenje. Glede na eno študijo se je po tej spremembi zakonodaje število s strelnim orožjem povezanih umorov povečalo kar za 25 odstotkov, pri čemer avtorji povečanja tovrstnih smrtnih žrtev niso uspeli pripisati nobeni drugi spremembi.

Avtorji te "metaštudije" so sicer izjavili, da njih same v tej raziskavi ni vodilo nobeno navzkrižje interesov, da pa tega ne morejo jamčiti za avtorje posameznih študij.