Spomini še bolijo

Ivanišević: Sovražim ga, uničil mi je življenje

T.L.
3. 10. 2017, 09.53
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 13.26
Deli članek:

Spomini še bolijo upokojenega teniškega igralca. Priznal je, da je bil po zmagi v Wimbledonu povsem izgubljen, rešilo ga je rojstvo hčerke.

Profimedia
Porazi v Wimbledonu še vedno bolijo.

Goran Ivanišević, nekdanji hrvaški teniški igralec, je za italijansko revijo Il Sole 24 Ore obudil spomine na nekatere grenke trenutke v svoji karieri. Goran je v Wimbledonu, najprestižnejšem turnirju na svetu, zmagal leta 2001, in to kljub velikim bolečinam v ramenih. Pred tem je trikrat izgubil v finalu.

"Če ne bi osvojil Wimbledona, moje življenje ne bi bilo isto. Nekdo mi je dejal, da je v športu najpomembnejša igra, ampak to ni res. Se kdo spominja poraza v finalu? Do tistega ponedeljka sem bil v Wimbledonu večno drugi, imel sem tri srebrne lovorike. Niti sam se ne spomnih teh prekletih izgubljenih final, pa sem v njih igral."

Profimedia
Goran je bil znan kot zelo temperamentan igralec.

Finale proti Avstralcu Patricku Rafterju je eno od najbolj razburljih v zgodovini turnirja, še posebej pa se ljudje spominjajo igre, v kateri se je Ivanišević boril in ni klecnil pod težo pritiska. "Danes, 16 let kasneje, me ljudje še zaustavljajo na ulici in se spominjajo te 16. igre petega seta."

Italijanom je še razkril, da se je po finalu soočal z hudo krizo. "Rama me je tako zelo bolela po vseh igrah, da nisem mogel dvigniti roke. Leta 2002 sem bil na operaciji, ampak tudi po povratku bolečina ni izginila in odločil sem se za upokojitev. Star sem bil 32 let, počutil sem se izgubljenega, nisam vedel, kaj bi z življenjem. Nenadoma je izginil ves stres, na katerega sem se navadil. Na srečo sem leta 2003 dobil hčerko in to me je rešilo."

"Sovražim Samprasa, ker mi je uničil življenje"

V intervjuju pa Ivanišević ni mogel, da ne bi omenil Peta Samprasa, Američana, ki je v 18 medsebojnih dvobojih Ivaniševića premagal kar 12-krat. Ivaniševića najbolj bolijo trije porazi v Wimbledonu, dva v finalu in en v polfinalu ...

"Sampras mi je uničil življenje. Rad imam Peta, je velik šampion in dobar fant. Ampak proti njemu sem izgubil toliko polfinalnih in finalnih igre! Sovražim ga iz športnega stališča. Njegov borbeni duh in psihična pripravljenost sta bili najpomembnejši za njegovo uspešno kariero," je dejal Ivanišević.