Poizkus na vojakih

VIDEO: Ameriška vojska dajala vojakom LSD

U.K.
12. 9. 2017, 07.10
Deli članek:

Na spletu se je pojavil zelo redek posnetek, ki prikazuje ameriške vojake pod vplivom drog. Vojska je namreč na njih delala poizkuse.

Youtube
Vojaki so bili brez koordinacije in niso ubogali poveljnika.

Predsednik Eisenhower je tekom svojega mandata potrdil poizkuse z drogami na ameriških vojakih. In leta 1958 je ameriška vojska poskušala ugotoviti ali lahko drogo LSD dejansko spremenijo v orožje.

LSD je polsintetični psihedelik, ki ga sintetizirajo iz lizergične kisline. Ima halucinogen učinek in prav zaradi tega so pri ameriški vojski verjeli, da bi ga lahko uporabili kot orožje. Poizkuse na vojakih so zabeležili tudi s kamero in eden redkih posnetkov, ki prikazuje vojake pod vplivom, je vendarle našel pot iz vojaškega arhiva. Kot kaže je bil načrt takšen, da bi sovražne vojake zaplinili s psihoaktivno drogo in jih tako onesposobili za boj.

Sposobnost uboganja

Drogo so testirali na vojaški enoti iz baze Edgewood v Marylandu. Šlo naj bi za prostovoljce, ki so najprej dobili LSD, nato pa so morali ubogati ukaze. Na posnetku jih lahko vidimo kako se hihitajo, nimajo prav dobre koordinacije in ne ubogajo svojega poveljnika. Vendar pa so bili učinki droge precej bolj resni kot izgleda na prvi pogled. Eden od vojakov je zaradi depresije, ki se je pojavila po začetku eksperimenta, moral zapustiti testiranje.

Kako vpliva na možgane?

LSD tako kot večina halucinogenov oponaša serotonin, ki se sicer naravno proizvaja v možganih in kontrolira naše razpoloženje. LSD pa aktivira 5-HT2A receptorje v predfrontalnem korteksu v možganih in poveča aktivnost glutamata v tem predelu. V začetku povzroči evforijo in pozitivne občutke, temu pa navadno sledi paranoja in celo psihotično stanje.

Predrago

Ameriška vojska je nekje do leta 1975 prenehala s poizkusi (vsaj uradno) z LSD-jem, saj je preveč nestabilen in predrag, če bi ga dejansko želeli razpršiti po zraku. V tovrstnih poizkusih naj bi sodelovalo okoli 7.000 vojakov, ki so bili izpostavljeni preko 250 različnim kemikalijam. Z LSD-jem pa naj bi eksperimentirala tudi CIA, ki je želela drogo uporabiti za pranje možganov in zasliševanja.