DRONI

Samo »vprašanje časa«, kdaj jih bodo džihadisti prvič uporabili

lt
12. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Džihadistične teroristične celice so vse bolj vešče tehnologije dronov, opozarjajo strokovnjaki. Z njimi že odmetavajo bombe v Siriji, zlahka pa bi dostavljali tudi kemično in biološko orožje.

Liveleak
IS-ov propagandni posnetek prikazuje kako iz drona odmetavajo eksploziv na koalicijsko oklepno vozilo.

Že šestnajsto leto teče, odkar je ameriški predsednik George W. Bush razglasil vojno proti terorju in z mandatom Združenih narodov napadel Afganistan, dve leti pozneje pa še ilegalno okupiral Irak. Njegov naslednik Barack Obama je iz obeh vojn začel umikati bojne enote, hkrati pa je močno razširil program obveščevalne službe Cia, ki je z droni nediskriminatorno pobijala tarče, identificirane na podlagi lokacij SIM-kartic.

Liveleak
Inženirji IS naj bi razvijali brezpilotno letalo, ki je sposobno nositi do 20 kilogramov eksploziva.

PROPAGANDA
Islamska država v svojih videih zadnje mesece vse pogosteje prikazuje napade z droni.

Zdaj drone s pridom uporabljajo tudi džihadistične skupine, ki se zbirajo pod praporjem Islamske države (IS), opozarjajo varnostni strokovnjaki. Le »vprašanje časa« je, kdaj bodo začeli drone uporabljati tudi za napade na mesta v Evropi in ZDA, je bil v petek sklep varnostne konference v Washingtonu.

Volkovom samotarjem sledijo droni

»Razumem, da komercialno dostopen dron, ki zmore nositi videokamero, lahko odvrže tudi nek umazan eksploziv,« je ocenil Friedrich Gommes, vodilni funkcionar nemške obveščevalne službe. »Vsebina bombe bo zelo verjetno nekaj strupenega. Lahko bi bila kemikalija ali karkoli, kar je na voljo na prostem trgu,« je dodal.

France24
Kurdska poveljnica v Raki »Klara« kaže sestreljen dron, iz kakršnega IS na kurdske položaje odmetava manjše bombe.

Tarče napadov z droni bodo po ocenah strokovnjakov nogometne tekme in glasbeni festivali, ki bodo potekali pod milim nebom.

Opozoril je še, da so voditelji IS že leta 2010 začeli pozivati k tako imenovanim napadom volkov samotarjev, posameznikov, ki simpatizirajo z džihadistično ideologijo, a niso bili del organiziranih terorističnih celic. V zadnjih letih so se tovrstni napadi dogajali z najetimi vozili oziroma avtomobili, s katerimi napadalci zapeljejo v množice ljudi na javnih prostorih, pokol pa nadaljujejo z noži.

Droni so na sirski fronti že vsakdan 

Drone za napade na položaje koalicijskih sil že s pridom uporabljajo islamisti, ki pred koalicijsko ofenzivo branijo svojo zadnjo utrdbo, Rako. Poveljnica sirskih demokratskih sil na eni od front v Raki je televiziji France24 pokazala sestreljeni dron, kakršne so džihadisti sprva uporabljali za izvidništvo, zdaj pa z njimi vse pogosteje odmetavajo majhna eksplozivna telesa na položaje koalicijskih sil.

Liveleak
Islamska država v svojih videih zadnje mesece vse pogosteje prikazuje napade z droni.