Maščevanje

Dokumentarec: bin Laden se je maščeval ZDA, ker so mu razbili družino

R.T.
7. 9. 2017, 09.11
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 09.18
Deli članek:

Osama bin Laden je napad na ZDA začel načrtovati po tem, ko mu je ameriški režim zagrenil življenje in posredno razbil družino, trdi novi dokumentarec produkcijske hiše History Channel.

Reuters
Napad na stolpnici v New Yorku.

Nekdanji vodja teroristične mreže Al Kajda Osama bin Laden je postal razjarjen po tem, ko so mu ameriške oblasti življenje postavile na glavo, ko so leta 1996 sudanske oblasti prisilile, da ga izženejo iz države.

Po podatkih, razkritih v novem dokumentarnem filmu ‘Pot do 11. septembra’, naj bi bin Laden, slavni borec proti sovjetski okupaciji Afganistana sredi 90. let prejšnjega stoletja, skušal najti novo tarčo za njegove zveste mudžahedine, ki so ostali z njim tudi po tem, ko so iz Afganistana potisnili sovjetske sile.

Bin Laden se je s svojimi borci udobno nastanil v Sudanu, kjer je takrat svoje baze postavilo več različnih islamističnih skupin. A leta 1996 so ameriške oblasti pritisnile na sudanske kolege in dosegle, da je bil Bin Laden iz Sudana izgnan.

Njegova edina možnost je bila, da se vrne v Afganistan, saj v rodni Saudovi Arabiji ni bil več zaželen, ker je javno kritiziral režim.

Profimedia
2. maja 2011 je umrl pod streli ameriških specialcev v Abbottabadu v Pakistanu. Imel je 54 let.

V Afganistanu, državi uničeni od vojne, ki praktično ni imela niti elektrike, je živel v revščini, jedel star kruh in si s soborci delil skromne obroke. Zaradi tega sta ga zapustili tako prva kot druga žena, skregal pa se je tudi z najstarejšim sinom, ki se je vrnil v Saudovo Arabijo.

V dokumentarcu trdijo, da kljub njegovi ideološki mržnji do Združenih držav Amerike, to ni bil razlog za njegov napad 11. septembra. Ta naj bi se skrival v osebni prizadetosti, zaradi škode, ki jo je utrpel sam in njegova družina.

V tistem času je bin Laden namreč napisal zloglasno, 12 strani dolgo deklaracijo o vojni proti ZDA.

Dokumentarec v treh delih, ki bo predvajan ta teden, je sestavljen iz več kot 60 intervjujev s ključnimi osebami, ki so imele stike z bin Ladnom ali pa so bile drugače vpletene v zgodbo, ki je privedla do napada 11. septembra 2001.