Ne moti med kosilom

Srečanje z grizlijem: "Slišal sem, kako pokajo kosti"

G.G.
7. 9. 2017, 08.46
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 08.46
Deli članek:

Za lovca Toma Sommerja in njegovega prijatelja bi se lahko srečanje z grizlijem v gozdu v ameriški zvezni državi Montana končalo še slabše.

Facebook
Toma ničesar ne zameri grizliju.

Sommer in njegov lovski kolega sta v ponedeljek nehote presenetila medveda pri hranjenju – kosmatinec, ki je bil od njiju oddaljen okoli 10 metrov, se je ravnokar mastil z losom. Grizli je bil razjarjen. Planil je proti lovcema, ki sta se branila s sprejem proti medvedom, nekakšnim “medvedjim solzivcem”. Sommerjev kolega je med begom sprožil, Tomu pa se je zataknilo varovalo na spreju.

Orjaški medved je stekel proti Tomu. Tom je prijel za pištolo, a še preden bi nameril, ga je grizli zbil in pištola je poletela med grmovje. “Slišal sem, kako pokajo kosti,” pripoveduje Tom ob spominu na trenutek, ko so medvedji čekani zagrizli v njegovo stegno. Boleče. Še bolj nevarne so bile naslednje sekunde, ko se je grizli s šapo lotil njegove glave. Toma je zadnji hip rešil kolega, ki je poškropil medveda, ki je odnehal in odhlačal svojo pot.

Hudo poškodovanega Toma je moral kolega spraviti do približno šest kilometrov oddaljenega avta, nato pa sta imela še dve uri božnje do najbližje bolnišnice.

Toma so v bolnišnici zakrpali. Med lovskimi kolegi se bo lahko pohvalil s 40 centimetrov dolgim šivom na glavi in medvedjim ugrizom na nogi. Toda Tom, kot pravi lovec, ničesar ne zameri grizliju: “Naredil je, kar pač delajo medvedi, a vseeno bi ga ustrelil”.