Zanimivosti

Takole najceneje do največ svetlobe v vašem domu!

Oglasno sporočilo
7. 9. 2017, 09.00
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 09.07
Deli članek:

Ko smo našo mansardo preurejali v dve otroški sobi, sem iz količine svetlobe in materialov skoraj doktorirala. Strah me je bilo namreč, da bo sonca še vedno premalo, če se bomo odločili za strešna okna ...

... A JE BIL ODVEČ!

Strah namreč. Dejstvo je, da je dnevne svetlobe pri strešnem oknu v prostru več kot pri frčadi! Ne verjamete? To je bila prva stvar, ki so mi jo predstavili strokovnjaki za vrhunska strešna okna – in prepričala sem se na lastne oči! Zmotno je namreč prepričanje, da bo ravno frčada tista, ki bo osvetlila prostor. Strešno okno je namreč že po svoji legi obrnjeno naravnost k izvoru svetlobe. Vertikalna okna v frčadi pa zaradi konstrukcije frčade dovajajo v prostor veliko manj svetlobe. Ali po žensko: pri frčadi si sicer videti bolje, ker ti sonce ne osvetli vseh gub, ki se vidijo podnevi. Strešna okna so manj prizanesljiva. Zato pa so toliko bolj prijazna do otrok, kar sem se na lastne oči prepričala.

S strešnimi okni prostor zadiha in zaživi v vsej svetlobi!

Naučila sem se, da je pri enako veliki stekleni površini – če primerjamo frčado in strešno okno – prostor vsaj 30% bolje osvetljen pri strešnem oknu. To pa še ni vse! Dodaten strošek frčada prinese tudi s posegom v strešno kritino, zanjo pa potrebuješ celo gradbeno dovoljenje. Zato je na koncu frčada vsaj trikrat dražja od vgradnje strešnih oken!

Česa vam še niso povedali?

Ob premlevanju, kako pričarati največ svetlobe v otroško sobo, sem se zavedala, da je ta izrednega pomena pri njihovi rasti in učenju! Raziskave so pokazale, da se dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča za 15%. In če govorimo o kotičku za učenje – o tem sploh ni dvoma!

Pri določenih stvareh NE SMEMO 'ŠPARATI'!

Kljub tehnologiji in izdelavi, ki sta nam na voljo, so nekateri še vedno skeptični. Priznam, tudi sama sem bila. A če me vprašate danes, lahko ponosno povem, vsaj dvajset razlogov, zakaj sem se odločila za strešna okna. Med najbolj očitnimi je bila med drugim tudi varnost. Konec koncev gre za otroke in pri njih je slednja na prvem mestu. Prepričala me je že standardna zasteklitev Safety Plus s kaljenim zunanjim in lepljenim notranjim steklom zagotavlja visoko varnost pred morebitnimi poškodbami. Če greste še korak dlje, boste ugotovili, da se troslojna zasteklitev Energy Star ponaša z odličnimi toplotnimi, steklo Silent Energy Star pa še zmanjša hrup, ki ga povzročajo dežne kapljice.

LES, KI DIHA

Zadnja stvar, ki je podkrepila mojo odločitev zmage strešnih oken nad frčado, je bilo dejstvo, da so strešna okna Velux lesena in tako dihajo skupaj s hišo. Oblita so z belim poliuretanom in ne potrebujejo dodatnega vzdrževanja ali lakiranja. Vsa lesena strešna okna VELUX so impregnirana in končno lakirana.

In za piko na i ...

... še ena zanimivost. Moja okna bodo obrnjena na jug. Znano je namreč, da strešna okna, ki so obrnjena na jug in zahod, zajamejo največ toplotne energije.

Svetloba, toplotna energija in odlična zvočna izolacija. Moji otroci pač ne bodo imeli več izgovorov, da se ne morejo učiti 

... SE NADALJUJE!