Leteči morilec pri naših sosedih?

Skrivnostni primer smrti 4-letne Sofie bega zdravnike

S.R.
5. 9. 2017, 13.45
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 14.55
Deli članek:

V Italiji odmeva smrt 4-letne deklice iz Trenta, ki je zaradi cerebralne malarije umrla v državi, kjer se ta bolezen ne pojavlja.

Profimedia
Parazit Plasmodium Falciparum, ki ga ta komar prenaša, lahko človeka ubije v 24 urah.

V nedeljo ponoči je v mestu Brescia na severu Italije umrla 4-letna Sofia Zago, potem ko so jo v soboto zaradi povišane telesne temperature prepeljali v bolnišnico.

Cerebralno malarijo, najbolj smrtonosno obliko te tropske bolezni, prenaša komar mrzličar, ki pa v Italiji ni prisoten. Parazit Plasmodium Falciparum, ki ga ta komar prenaša, lahko človeka ubije v 24 urah. Je mogoče, da je po izjemno vročem avgustu zdaj pristal tudi pri naših sosedih? Italijanski državljani te dni trepetajo ob misli na možnost, da je ta morilec v njihovo državo »pripotoval« na katerem od letov iz tropskih krajev. 

Leta 2015 je v 95 tropskih državah za malarijo umrlo približno 438.000 ljudi.

Zdravnik Claudio Paternoster, specialist za nalezljive bolezni v bolnišnici Santa Chiara, pravi, da se v svoji 30-letni karieri še ni srečal s tako »skrivnostnim primerom,« ko bi nekdo za malarijo zbolel v pokrajini Trentino. »Ne bi smelo biti mogoče, da bi deklica staknila to bolezen,« pravi Paternoster ter dodaja, da so le nekatere vrste komarjev zmožne prenašati bolezen s človeka na človeka in ta vrsta naj v Italiji ne bi bila prisotna.

Italija z malarijo nima težav že vse od izsušitve močvirij leta 1950, državljanom pa dejstvo, da je Sofia s starši dopustovala na letovišču v bližini Benetk, ne more biti v uteho. Zadeva postane še precej bolj zagonetna, če se je deklica okužila v domačem kraju. Trento, kjer so ji v soboto postavili diagnozo, namreč leži ob vznožju Alp. Nekateri domnevajo, da bi se lahko z malarijo okužila v bolnišnici, kjer sta se uspešno zdravila dva v Afriki okužena otroka. Sofia je zaradi drugih zdravstvenih razlogov bolnišnico namreč obiskala že pred to soboto.