Neonacisti

Štirje britanski vojaki načrtovali teroristični napad

U.K.
5. 9. 2017, 13.40
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 13.42
Deli članek:

Vsi naj bi bili pripadniki ekstremne desničarske skupine National Action.

Profimedia
Policija je aretirala štiri britanske vojake.

Britanska policija je aretirala štiri moške, ki naj bi načrtovali teroristične napade. Po informacijah britanskih medijev naj bi šlo za 22-letnika iz Birminghama, 32-letnika iz Powysa, 24-letnika iz Ipswicha in 24-letnika iz Northamptona. Identitete aretiranih zaenkrat še niso razkrite. Vse štiri moške, ki naj bi bili pripadniki britanske vojske, je policija pridržala in so trenutno v priporu v West Midlandsu.

Profimedia
Skupina National Action je javno podprla umor nesrečne Jo Cox.

Pripadniki Nacionalne akcije

Vsi štirje vojaki naj bi bili pripadniki skrajne desničarske skupine National Action, ki je v Veliki Britaniji sicer prepovedana zaradi terorističnih dejanj. Ustanovljena je bila leta 2013. V veliki Britaniji je sicer že članstvo v tej organizaciji kriminalno dejanje. Skupina je med drugim tudi javno podprla umor članice laburistične stranke Jo Cox, ki je bila umorjena junija 2016. Umoril jo je 52-letni skrajni desničar Thomas Mair, ki naj bi imel tudi psihične motnje.

Aretacije

Policija je izvedla aretacije še preden bi četverica lahko dejansko zagrešila teroristične napade. Trenutno trajajo tudi preiskave stanovanj četverice in njihovih družin. Predstavnik policije je zatrdil, da javnost ni bila nikoli ogrožena, in da so že pred aretacijo vseskozi nadzirali četverico. Zaenkrat ni znano kakšne napade je četverica dejansko načrtovala, saj preiskava še traja.