Izraelski premier

Goljufal, podkupoval in zlorabljal zaupanje

B.K.
4. 8. 2017, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izraelskega premierja preiskuje policija, ker bi naj nezakonito prejemal darila in podkupoval medije.

Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Že mesece so se mediji in javnost spraševali ali se bo začela preiskava zaradi domnevnih kaznivih dejanj izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Sedaj je izraelska policija včeraj sporočila podrobnosti preiskave, ki je že v teku. Preiskujejo ga zaradi suma kaznivih dejanj podkupovanja, goljufije in zlorabe zaupanja.

Netanjahujeve domnevne nepravilnosti naj bi se zgodile v dveh ločenih primerih. V prvem primeru policisti preiskujejo nezakonito sprejemanje daril od poslovnih partnerjev, med drugimi tudi od avstralskega milijarderja Jamesa Packerja in hollywoodskega producenta Arnona Milchana.

V drugem primeru pa policija preiskuje domnevne premierjeve poskuse sklepanja dogovorov z izdajateljem časopisne skupine Yediot Ahronot, ki bi v zameno za sprejem ugodne zakonodaje, ki bi jim dala prednost pred konkurenti, v svojih medijih naklonjeno pokrivali in obravnavali Netanjahuja in njegovo stranko.

Netanjahu je vse obtožbe zanikal, njegov tiskovni predstavnik pa je dejal, da je izraelski premier “žrtev intenzivnega lova na čarovnice, katerega namen je strmoglavljenje vlade.”

Vendar pa v krogih blizu izraelskega premierja krožijo govorice in skrb. Proti Netanjahuju bo namreč morda pričal njegov nekdanji tesni zaveznik in svetovalec Ali Harrow, ki naj bi bil zraven, ko so se sporna dejanja domnevno dogajala.