Dopusti

Britanci norijo zaradi gneče na mejah in letališčih

R.T.
2. 8. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanski turisti, ki na počitnice potujejo v južnejše evropske kraje, izgubljajo živce. Stojijo namreč v dolgih, dolgih vrstah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vroče poletje je letos za Britance še bolj neznosno. Mnogi morajo namreč na letališčih priljubljenih destinacij čakati več ur. Razlog? Nova pravila za schengenski mejni prostor, zaradi katerih morajo biti preverjeni vsi, ki vstopajo v schengensko območje.

Velika Britanija namreč ni članica Schengna – območja brez kontrole na mejah držav članic EU na evropski celini – zato morajo njeni državljani na letališču čakati na pregled potnega lista.

Kaos je bojda na več evropskih letališčih, vključno s Parizom, Madridom, Lizbono in Amsterdamom.

Po več ur čakajo turisti tudi na letališču Palma na španskem otoku Majorka, ki je ena izmed bolj priljubljenih destinacij za britanske turiste.

Kolone pa so nastale tudi na drugih mejnih točkah, denimo v britanskem pristaniškem mestu Dover, kjer množice čakajo na trajekt, ki bi jih popeljal na celino.

Mejne kontrole na schengenskem območju je Bruselj uvedel po nedavnih terorističnih napadih, ki so pretresli nekatera evropska mesta.

Mejni organi se na takšno spremembo režima niso dobro pripravili, kar sedaj jezi počitnic željne Britance.