Bela hiša

Odstopil je pomemben člen Trumpove ekipe

K.M.
22. 7. 2017, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

S svojega položaja je včeraj odstopil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer. Razlog je nestrinjanje z odločitvijo Donalda Trumpa.

Reuters
Donald Trump

Sean Spicer naj bi nasprotoval odločitvi predsednika Donalda Trumpa, da na položaj komunikacijskega direktorja Bele hiše imenuje finančnika z Wall Streeta in zaupnika Anthonyja Scaramuccija. Ta prihaja na položaj, ki ga je maja z odstopom izpraznil Mike Dubke. Bela hiša ob tem poudarja, da vlada deluje v pravi smeri in da se ne srečuje z nobenimi večjimi težavami. 

Profimedia
Sean Spicer, bo svoje dolžnosti opravljal le še do meseca avgusta.

Scaramucci je na predstavitveni novinarski konferenci v Beli hiši dejal, da bo Spicerja nasledila njegova namestnica Sarah Huckabee Sanders. Scaramucci je tudi zatrjeval, da sta s Spicerjem prijatelja in se mu je zahvalil za opravljeno delo. Scaramucci naj bi poskrbel za to, da bo komuniciranje bolj učinkovito, vendar pa se bo Spicerjeva naslednica Sarah Huckabee Sanders soočala s podobnimi težavami kot njen sedaj že nekdanji šef.

Spicerjeve novinarske konference so bile deležne velike pozornosti in večkrat se je zapletel v besedne spopade z novinarji. Postal je tudi tarča posnemanja ameriških komikov.

Politico poroča, da je hotel Trump Scaramuccija že dlje časa spraviti na položaj v Belo hišo, vendar pa so temu nasprotovali drugi uradniki sedeža ameriške izvršne oblasti, na čelu s šefom kabineta Reincem Priebusom. Trump upa, da bo s Scaramuccijem Bela hiša izboljšala komuniciranje z javnostjo v času, ko se predsednik sooča s preiskavo ruske afere. Preboleva tudi hud zakonodajni poraz zdravstvene reforme in se pripravlja na izvedbo davčne reforme, ki je sedaj postala skoraj stvar preživetja administracije in celotne republikanske stranke.

Sean Spicer je po odstopu na twitterju zapisal, da mu je bilo v čast delati za Donalda Trumpa in to neverjetno državo ter da je vesel, da ga bo na mestu tiskovnega predstavnika zamenjala Sarah Huckabee Sanders, za katero je prepričan, da bo svoje delo opravljala z odliko.