Drama v Splitu

VIDEO: Zaradi usode malega Cesara na nogah ves Split

M.K.
27. 6. 2017, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Splitu je že od noči potekal protestni shod več sto državljanov in državljank hrvaške, s katerim so nasprotovali izvršitvi odločitve sodišča, o izročitvi sedemletnega dečka njegovemu očetu, ki je italijanski državljan.

You Tube / zajem zaslonske slike
Na splitske Pujanke, kjer pred zgradbo, v kateri prebivata mama in sedemletni deček, že od noči poteka protestni shod, je prišla tudi Severina Kojić v spremstvu svojega soproga Igorja.

Za 11. uro je bila napovedana izvršitev odločitve sodišča, po kateri bi morala 44-letna Nina Kuluz izročiti svojega sedemletnega sina Cesara njegovemu očetu, 50-letnemu Alessandru Avenatiju, ki je italijanski državljan.

Okrog 2000 udeležencev protestnega shoda iz vse Hrvaške, je okrog poldneva z glasnim ploskanjem sprejelo odločitev o odložitvi izvršitve odločbe o odvzemu sedemletnega Cesara njegovi mami Nini Kuluz.

Kot je zbranim pred zgradbo, v kateri živita mama in sin, povedal odvetnik Nine Kuluz, "je otrok v grozno slabem stanju. Prav tako tudi njegova mama, ki se je trudila, da bi mu pojasnila, kaj se dogaja. To kar se je zgodilo danes, je najboljši scenarij. Tu imamo dečka, ki je v osmem letu starosti, in sodišče mora njega vprašati za njegove želje in mišljenje, kot velevata dve konvenciji o pravicah otrok. To pa se vse do zdaj še ni zgodilo."

Protestniki so objavo odločitve o odložitvi sprejeli z glasnim ploskanjem in prepevanjem nacionalne himne. S ploskanjem so tudi nagradili policiste, ki so varovali protestni shod. “Hvala za vašo človekoljubnost, fantje,” se jim je zahvalila organizatorica shoda in zbrane pozvala, naj se mirno razidejo.

V Split sta pripotovala tudi dečkov oče in generalni konzul Italije, več sto zbranih protestnikov pa je s svojo udeležbo podprla tudi Severina Kojić, ki je dejala, da bo dečkovi materi dala polovico svoje preživnine.

Na splitske Pujanke, kjer pred zgradbo, v kateri prebivata mama in sedemletni deček, že od noči poteka protestni shod, je prišla tudi Severina Kojić v spremstvu svojega soproga Igorja.

“Mislim, da Nini ni bilo lahko, ko je bežala iz Italije, saj se od kolačev ne beži. Vem, da si vsaka mama želi družino, moža, vendar če ji to ni uspelo, in ko je morala pobegniti, to pomeni, da je reševala svojega otroka. Ona ni mogla potovati v Italijo, ni imela denarja za sodišče. Jaz bi ji rada pomagala in ji dala polovico svoje preživnine, da bi imela tudi ona možnost povedati svojo plat zgodbe. Upam, da bo danes vse v redu," je ob prihodu na shod povedala Severina in dodala, da bo na shodu ostala, dokler bo potrebno.

Zbranim protestnikom se je ob drugih znanih osebnostih pridružil tudi popularni pevec Goran Karan.

Boj Nine Kuluz za svojega sina se je začel leta 2010, ko je zapustila svojega partnerja, ki ga obtožuje nasilnega vedenja. Italijansko sodišče je staršema odredilo skupno skrbništvo ob pogoju, da otrok živi v svojem domu v Italiji, mama pa ga lahko redno obiskuje in z njim preživi vsak drugi konec tedna. Za Nino je to pomenilo, da bi morala pod prisilo ostati v državi, kjer ni imela niti zaposlitve niti stanovanja, zato seje odločila za pobeg in vrnitev na Hrvaško.

Odločila se je za beg, čeprav je vedela, da bo s tem tvegala kazenski pregon. Za njo so leta 2012 razpisali tiralico zaradi ugrabitve otroka. Odločitev italijanskega sodišča je istega leta potrdilo tudi občinsko sodišče v Splitu. Nina je štiri leta preživela tako, da sta se sinom skrivala pred oblastmi, naposled pa se je septembra lani predala. Na občinskem sodišču v Splitu je vložila zahtevek za spremembo odločitve o skrbništvu, Cesare pa je v medtem začel obiskovati prvi razred osnovne šole v Splitu.

Na prizorišču dogajanja so bili tudi številni policisti enote za posege. Po zadnjih podatkih se je na shodu zbralo okrog 2000 ljudi.