Znamenitost

Dobili ponudbo za Titovo vilo. Nekaj bo kapnilo tudi v žep Slovenije. Koliko? Ne toliko kot Srbiji

J.P.
27. 6. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Države nekdanje Jugoslavije so za znamenito Beeckmanovo hišo v New Yorku dobile ponudbo, ki ji ne gre gledati v zobe.

Elliman.com
Josip Broz Tito naj bi se v njej skrival po poskusu atentata v enem od newyorških hotelov.

Potencialni kupec – skrivnostni milijarder – bi se v zameno za znamenito nepremičnino odpovedal 50 milijonom dolarjev (45 milijonov evrov) – tako znamenito, da je pod zaščito mesta in zvezne države New York.

Elliman.com
Zgradba na Peti aveniji 854 trenutno nudi streho nad glavo Stalnemu predstavništvu Srbije v Združenih narodih.

Elliman.com

Elliman.com

Elliman.com

Tudi igralska smetana

Lastništvo slovite Beeckmanove hiše je deljeno. Da bi prodaja meso postala, bodo potrebna soglasja Slovenije, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Makedonije. Blic poroča, da je ponudba preliminarna. Ko se bodo države poenotile, bodo stekli pogovori s kupcem, končna cena pa bi lahko bila višja od ponujene. Za nepremičnino naj bi se sicer zanimala tudi igralca Robert de Niro in Jack Nicholson.

Zgradba na Peti aveniji 854 trenutno nudi streho nad glavo Stalnemu predstavništvu Srbije v Združenih narodih. Zgrajena je bila leta 1905, zgradilo jo je podjetje Warren & Wetmore. Stroški gradnje so znašali 60.000 današnjih dolarjev (54.000 evrov), prodana pa je bila za še danes uglednih 725.000 dolarjev (dobrih 652.000 evrov). Po 2. svetovni vojni je za le 300.000 dolarjev (270.000 evrov) prišla v roke Jugoslavije. Josip Broz Tito naj bi se v njej skrival po poskusu atentata v enem od newyorških hotelov.

Največ naj bi dobila Srbija

Pred časom smo poročali, da si Slovenija od prodaje obeta 14-odstotni delež. Največ naj bi po poročanju Blica zaslužila Srbija, ki naj bi ji pripadlo 39,5 odstotka. Menda je bilo dogovorjeno tudi, da se ji ob prodaji nemudoma izplača 1,9 milijona dolarjev (1,7 milijona evrov), ki jih je od leta 1992 porabila za vzdrževanje objekta.