Mario Draghi

Predsednik ECB: neenakost v Evropi resen destabilizacijski faktor

B.K.
27. 6. 2017, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Naraščajoča neenakost v Evropi ima izjemno destabilizacijske posledice in jo je potrebno omejiti z izobraževanjem in delovnimi mesti za mlade je dejal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi.

Reuters
Predsednik ECB Mario Draghi.

Od globalne finančne krize leta 2008 je neenakost med državami v evro-območju strmo narasla, prav tako se kažejo razpoke med bogatimi in revnimi državami.

Je to resen destabilizacijski faktor, s katerim bi se morali ukvarjati?” se je vprašal Mario Draghi med obiskom Univerze v Lizboni. “Da, je,” je nato odgovoril. “Boriti se moramo proti neenakosti.”

Podatki Evropskega statističnega urada kažejo, da je le majhno število držav članic evroobmočja po krizi uspelo zmanjšati razliko v dohodkih. Še več, v mnogih državah – denimo v Španiji in Franciji – je ta strmo narasla. Podatki kažejo tudi, da za največjo neenakostjo trpijo države na evropski periferiji kot so Grčija, Španija in Portugalska.

Draghi pravi, da je najboljši način za boj proti neenakosti ustvarjanje novih delovnih mest, ki so posledica investicij v izobraževanje ter boljše redistribucijske in socialne politike. Nizke obrestne mere ECB pa po Draghijevih besedah omogočajo rast s čimer tudi prispevajo k zmanjševanju neenakosti.