Sirska vojna

Asad: “Najhuje je za nami”

B.K.
5. 6. 2017, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je dejal, da je najhujši del šestletne državljanske vojne mimo.

Reuters
Bašar al Asad.

V preteklih mesecih so sirske režimske sile ob pomoči zaveznikov, predvsem Rusije, Irana in libanonske šiitske milice Hezbolah, ponovno zavzele pomemben del sirskega ozemlja, vključno z nekdaj največjim sirskim mestom Alep.

“Stvari se sedaj premikajo v pravo smer, se pravi v boljšo smer, saj premagujemo teroriste,” je v pogovoru za indijsko televizijo WION dejal Asad. “Razen, če ne bodo zahod in druge države ter njihove zaveznice, njihove lutke, masovno podpirali ekstrmiste, sem prepričan, da je nahuje za nami.”

Sirski predsednik je sicer ponovno zanikal vpletenost v kemični napad na uporniško mesto Khan Sheikhun v aprilu, ter izrazil zaupanje v mirovni sporazum, ki so ga Rusija, Iran in Turčija dosegli v  kazahstanskem glavnem mestu Astana.

“Do danes še nismo dobili nobene realne politične iniciative, ki bi lahko kaj rešila, čeprav je Astana dosegla delne rezultate skozi vzpostavitev de-eskalacijskih območji v Siriji, kar je pozitivno,” je še povedal Asad.

Odkar so marca leta 2011 protesti proti Asadovi vladavini prerasli v oborožene spopade in državljansko vojno, je v Siriji umrlo več kot 320.000 ljudi. Več milijonov je razseljenih.