Zaradi podpore terorizmu

Pretres: Katar so "odrezali"

T.L./STA
5. 6. 2017, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zaostritev odnosov med močnimi zalivskimi državami.

Profimedia
Katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al Tani

Katar je bil davi nepričakovano deležen diplomatske ofenzive. Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn, Jemen in Egipt so namreč usklajeno prekinile vse diplomatske odnose s Katarjem. Vzrok za tovrstno odločitev je katarska podpora terorizmu, omenjene države namreč Katar obtožujejo, da podpirajo Islamsko državo, Al Kaido in Muslimansko bratstvo. 

Hkrati so države sporočile, da zapirajo svoje meje s Katarjem. V 24 urah naj bi vse tri države prekinile tako zračne, kopenske in morske povezave s Katarjem. Tako Savdska Arabija, Združeni arabski emirati kot Bahrajn so tudi pozvali državljane Katarja, da v 14 dnevih zapustijo dotično državoa.

Kot so ob tem še objavili, je vzrok za diplomatsko ofenzivo štirih držav "neprestana podpora Katarja terorizmu v Jemnu in Siriji".

Tesne zaveznice ZDA

Poteza predstavlja resen razkol med vplivnimi zalivskimi državami, ki so obenem tudi tesne zaveznice ZDA. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v odzivu pozval države, naj razrešijo razlike med sabo.

"Vsekakor spodbujamo vse strani, da se skupaj usedejo in se pogovorijo o razlikah," je dejal v Sydneyju. "Menimo, da je pomembno, da članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) ostanejo enotne," je dodal.

Ločeno je tudi koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije, ki se že dve leti bojuje proti upornikom v Jemnu, sporočila, da Katar ni več dobrodošel v njenih vrstah, češ da podpira teroristične organizacije. V okviru koalicije je Katar poslal svoja vojaška letala v pomoč pri obstreljevanju hutijskih upornikov.

Kot je dejal Tillerson, ne pričakuje, da bo to imelo "pomembnejši učinek" na boj proti terorizmu tako regionalno kot globalno.