Varčevalni ukrepi

To so bila njegova svarila glede terorizma leta 2003

G.G.
4. 6. 2017, 22.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Voditelj britanskih laburistov Jeremy Corbyn je po terorističnih napadih okrcal vladajoče konservativce, ki so v duhu varčevanja v zadnjih šestih letih zmanjšali število policistov za 20.000.

Profimedia
Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn.

Ena od posledica varčevalnih ukrepov je močno zmanjšanje števila policistov v lokalnih skupnostih, ponekod pa jih sploh ni več. Strokovnjaki za varnostna vprašanja in tudi policisti sami so večkrat opozorili, da s tem izgubljajo stik s prebivalstvom, kar posledično pomeni, da ne morejo učinkovito nadzirati morebitne radikalizacije in povezav posameznikov s skrajim islamom.

Corbyn je v preteklih letih sicer nasprotoval nekaterim predlogom za povečana pooblastila policije in očitno predvolilna je današnja izjava, da si bo prizadeval za povečanje števila policistov. Že leta 2003 pa je kot laburistični poslanec, ki nasprotuje vojaškemu udaru zahodnih sil v Iraku in Afganistanu, izjavil: "Tisoče novih smrti v Iraku ne bo izboljšalo stanja. Sprožila se bo le spirala konflikta, sovraštva in obupa, ki bo povzročila vojne, nove spore, terorizem in prinesla tegobe prihodnjim generacijam."

Velika Britanija je namreč po 11. septembru 2001, ko sta padla dvojčka v New Yorku, sodelovala v vseh "ameriških" intervencijah na Bližnjem vzhodu. Državljanska vojna v Iraku in Siriji je omogočila vzpon skrajnih, "norih" džihadističnih milic, polomija v Libiji, ko so pomagali strmoglaviti diktatorja Moamerja Gadafija, pa je prinesla dodaten poligon islamskim skrajnežem.

Čeprav grozljivih terorističnih napadov v Evropi ne moremo pojasniti z razmerami na Bližnjem vzhodu in Magrebu, je destabilizacija teh območjih zagotovo vzpostavila ugodne razmere za razmah ideologije džihadizma in teren za urjenje skrajnežev, ki prihajajo tudi iz Evrope.