Pariški sporazum

Trump se je odločil: ZDA odstopajo

T.L.
1. 6. 2017, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Trump je pripravljen na nova pogajanja, v katerih bi bili pogoji za ZDA "bolj pošteni".

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil svojo odločitev, da bodo ZDA odstopile od pariškega podnebnega sporazuma. Ob tem je napovedal možnost, da ZDA nemudoma začnejo s pogajanji o podnebnem sporazumu, ki bo, kot je dejal, bolj pošten do ZDA. ZDA pa so pripravljene tudi na pogajanja, ki bi vodila do oblikovanja povsem novega dogovora.

Aktualni sporazum namreč ZDA ovira pri ekonomskem napredku in, tako Trump, pomaga drugim državam, da dobijo ekonomsko prednost pred ZDA. Tega pa kot ameriški predsednik ne more dopustiti, je med drugim dejal.

Za govor je Trump zbral velike besede: Amerika prva, ameriški davkoplačevalci prvi (seveda ob tem ne omenja, da je edini predsednik, ki svojo davčno napoved skriva), obljubljal je nova delovna mesta, še večji gospodarski razvoj in blagostanje tudi za "pozabljene delavce", ob vsem tem pa bodo ZDA imele tudi najbolj čist zrak, najbolj čisto vodo in najbolj čisto energijo. 

Iz Bele hiše so že pred javnim oznanilom prihajale informacije, da bo Trump od sporazuma odstopil. Pred sprejemom odločitve je bilo slišati, da naj bi pri tem vprašanju računali na Ivanko Trump, ki da bi lahko vplivala na očeta in ga prepričala, da se ZDA ne umaknjeo. Očitno se to ni zgodilo.