Teroristični napad

Razkrili njegovo ime – ime človeka, ki je v Manchestru sejal smrt

R.T.
23. 5. 2017, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rojen je bil v Veliki Britaniji. Sosedje so povedali, da se je zadnjih nekaj tednov »čudno vedel«.

Profimedia
Ubitih je bilo 22, ranjenih 59 ljudi.

V zadnjih vzdihljajih včerajšnjega dne se je razstrelil v izhodni avli koncertne dvorane v Manchestru, kjer je nastopala ameriška pevka Ariana GrandeSalman Abedi naj bi bil napadalec, ki je pokončal 22 ljudi in jih ranil 59. Lokalne oblasti so identificirale prve tri od 22 žrtev. Med žrtvami so tako bili tudi osemletna deklica iz mesta Leyland, študentka iz Lancashirea in 26-letnik iz Radcliffa v bližini Manchestra. Med 59 ranjenimi je 12 otrok, mlajših od 16 let.

Čeprav je Islamska država že prevzela odgovornost za napad pa preiskovalci še vedno preverjajo povezavo. Prav tako še ni znano, če je 22-letnik deloval na lastno pest oziroma če je bil del teroristične celice.

Profimedia
Policisti po napadu niso počivali.

Rojen v Veliki Britaniji

Najprej pok, nato panika

Abedi je živel v Fallowfieldu, predmestju Manchestra. Sosedje so za britanske medije povedali, da so ga v tednih pred napadov večkrat slišali moliti. Menda kar na ulici. Abedijeva starša prihajata iz Libije, od koder sta pobegnila pred Gadafijevim režimom. Abedi je bil rojen v Veliki Britaniji. Ima še dva brata in sestro. Nekateri člani njegove družine so se pred kratkim vrnili iz Severne Afrike.

Tam je bil voditelj Radia Aktual

Bil je na seznamu pristojnih služb, preiskovalci pa še raziskujejo, če si je lokacijo napada predhodno ogledal, da bi izbral najboljši položaj. Zaenkrat kaže, da eksplozivnega telesa (razneslo je vijaki, da bi bila narejena čim večja škoda) ni zasnoval po spletnih navodilih, temveč je premogel nekaj znanja na to temo – kar kaže, da je bil deležen usposabljanja – če ne napadalec pa njegov pobratim. To bi lahko pomenilo, da je bil del teroristične celice, saj »organizatorji« napada verjetno ne bi hoteli žrtvovati tako dragocenega člana. V povezavi z napadom so danes na jugu mesta aretirali 23-letnega moškega.

Iz Manchestra je vsaj 16 obsojenih ali mrtvih džihadistov. Preiskovalci zato preiskujejo vse možne povezave: tako s sirskimi kot tudi belgijskimi, francoskimi in švedskimi celicami.