Isis prevzel odgovornost

Prva aretacija v povezavi s krvavim terorističnim napadom po koncertu

STA/B.K.
23. 5. 2017, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V povezavi z napadom v Manchestru, v katerem je umrlo 22 ljudi, so policisti na jugu mesta aretirali 23-letnega moškega, je sporočila manchestrska policija. V nakupovalnem središču Arndale so medtem aretirali še enega človeka, a ta aretacija naj ne bi bila povezana s ponedeljkovim napadom.

Reuters
Evakuacija nakupovalnega središča Arndale.

"Lahko potrdimo, da smo v okviru preiskave sinočnjega strašnega napada v Manchester Areni na jugu mesta aretirali 23-letnega moškega," je sporočila policija. Kako je 23-letnik povezan z napadalcem, še ni jasno, saj je po zgodnejših navedbah policije napadalec umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave. “Napadalec, to lahko potrdim, je umrl med napadom v Areni. Verjamemo, da je napadalec nosil improvizirano eksplozivno napravo, ki jo je sprožil in povzročil to grozodejstvo,” je povedal poveljnik manchesterske policije Ian Hopkins.

Po besedah premierke Therese May policija verjame, da poznajo identiteto napadalca, vendar pa ne morejo potrditi njegovega imena. Napadalec je razstrelil improvizirano eksplozivno napravo v bližini izhoda iz dvorane.

Lažni preplah

Še enega moškega so danes prijeli v nakupovalnem središču Arndale, ki so ga pred tem evakuirali ter tudi že ponovno odprli. Ta aretacija naj ne bi bila povezana s ponedeljkovim napadom, je sporočila policija. Ob evakuaciji so se obiskovalci centra razbežali.

Napad se je zgodil po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v dvorani Manchester Arena. Eksplozija je odjeknila ob pol polnoči, glede na navedbe prič pa je eksplodiralo v izhodni avli ob koncu koncerta. Napad je spremljala panika, saj se je zatresla celotna stavba. Ker je ameriška pevka zelo priljubljena med mlajšimi, naj bi tudi med žrtvami bili otroci. 23-letna Ariana je sicer sporočila, da je zaradi dogodka "zlomljena". "Tako mi je žal. Nimam besed," je zapisala.

Po zadnjih podatkih je umrlo 22 ljudi, 59 pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je sicer prevzela organizacija Islamska država, poroča Reuters. Preko svoje tiskovne agencije Amak je sporočila, da je eden od "kalifatovih vojakov nastavil bombo med množico".