Posledice onesnaženja

Občani Vrhnike zahtevajo podatke, takoj

M.K.
23. 5. 2017, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Občina Vrhnika je na Arso posredovala dopis z zahtevo po takojšnjem posredovanju podatkov meritev in vplivov naravne katastrofe na zdravje ljudi.

B.K.
Občani so na sobotnem protestnem shodu tudi podpisovali peticijo za premestitev tovarne Kemis iz trenutne lokacije na bolj odročno mesto.

Za prihodnji torek je sklicana izredna seja sveta vrhniške občine, na kateri bodo obravnavali posledice ekološke katastrofe, ki jo je povzročil požar v podjetju Kemis. Na sejo so povabili tudi pristojne osebe, ki so izvajale meritve, da bodo lahko posredovale ustrezne podatke. Pričakujejo tudi, da se bodo seje udeležili pristojni strokovnjaki, ki bodo lahko posredovali občanom razumljive informacije o vplivih rezultatov meritev na zdravje ljudi.

Preberite tudi To je seznam odpadkov, ki so jih skladiščili v Kemisu.

Glede na to, da so vzorce sprejemale in meritve izvajale pooblaščene institucije po navodilih Arsa, od agencije zahtevajo podatke skupaj z ustrezno razlago, ki bo razumljiva za prebivalstvo. Podatke zahtevajo takoj, da bodo lahko informirali zaskrbljene občane in javnost. “Menimo namreč, da se je zgodila nesreča v obsegu in vsebini, ki zahteva takojšnje informiranje občine Vrhnika,” so napisali v dopisu. Prepričani so tudi, da morajo tudi državen institucije zagotoviti nujno potrebno sodelovanje in pomoč v nesreči, ki je presegla občinske okvire.

Eva Lavtar, odvetnica civilne iniciative Sinja Gorica, ki je v soboto protestirala na Vrhniki, je za POP TV povedala, da ljudi najbolj moti, da še vedno nimajo rezultatov analiz, da še vedno ne vedno, ali so prisotni strupi v ozračju, v zemlji, potoku. “Ne vedo, ali lahko uživajo kmetijske pridelke, kaj bo s poljščinami, kaj bo s pašno živino,” je pojasnila.

"Analize zemljine trajajo dalj časa, vsaj teden dni, tako da lahko rezultate pričakujemo šele danes," pa je včeraj za POP TV povedal Peter Otorepec z NIJZ. "Kar se tiče zraka in pitne vode so stvari jasne. Na vodni vir ni bilo vpliva, pravi, vrednosti prašnih delcev pa naj bi padle na vrednosti, ki so veljale pred nesrečo. Vrednosti živega srebra so padle dva dni po nesreči," je dejal Otorepec.