John Oliver

Ameriški komik uporabil ’Trumpov manever’ za izogib plačilu davka

B.K.
12. 5. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Voditelj priljubljene satirične odaje Last week tonight John Oliver, naj bi domnevno izkoristil luknjo v zakonu, ki jo je v osemdesetih izkoristil že Trump, da bi se izognil plačilu davka na 10-milijonsko elitno stanovanje.

Reuters
John Oliver

John Oliver se rad pokaže kot slehernik, ki mu krute nepravičnosti malega človeka niso tuje. Njegova tarča je zato mnogokrat sedanji predsednik Združenih držav Amerike, milijonar Donald Trump.

A portal Observer poroča, da Oliver morda le nima tako moralno čiste vesti. Ne le, da je kupil skoraj 10 milijonov vredno elitno stanovanje v hiši, ki si jo je do leta 2005 lastil Trump, uporabil je tudi njegov manever iz 80. let prejšnjega stoletja, s katerim je občutno znižal davek, ki bi ga sicer moral plačati.

Oliver je za elitno stanovanje v 39. nadstropju odštel kar 9 milijonov in pol ameriških dolarjev, a cenilec stanovanje ocenil le na 1,3 milijone ameriških dolarjev. Tako je Oliver namesto 66.000 dolarjev, v ameriško blagajno plačal le dobrih 23.000 dolarjev davka.

To mu je lahko uspelo le, ker je pred več kot 30 leti Donald Trump s tožbo dosegel, da se lahko davčne olajšave na napremičnine v New Yorku uporabljajo tudi za elitne lokacije.