Tudi iz EU

Violeta Bulc zaskrbljena nad prepovedjo prenosnikov na letih v ZDA

B.K.
12. 5. 2017, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Evropska unija je zahtevala nujne pogovore z Združenimi državami Amerike zaradi napovedane razširitve prepovedi prenosnih računalnikov na letih, na nekatere evropske države.

Bobo
Bulčeva je dejala, da so o mnenju pravne službe govorili zgolj neuradno.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo najverjetneje razširila prepoved prenosnikov v kabinah letal, ki letijo v ZDA, tudi na nekatere evropske države. Prepoved, ki bi naj letala varovala pred morebitnimi eksplozivnimi napravami, ki bi jih teroristi lahko namestili v računalnike, sicer že velja za 10 letališč na bližnjem vzhodu, v severni Afriki in Turčiji, poroča portal Euractiv.

Na napovedano razširitev prepovedi sta se že odzvala evropska komisarka za promet Violeta Bulc in komisar za migracije Dimitris Avramopoulos, ki sta v pismu ameriškemu sekretarju za domovinsko varnost Johnu Kellyju in sekretarki za promet Elaine Chao izrazila pomembnost deljenja informacij o potencialnih nevarnostih na evropskih letališčih.

“Zato znova poudarjamo našo pripravljenost za iskanje konstruktivnega dialoga in predlagamo hitre sestanke tako na politični kot na tehnični ravni, da bomo lahko skupaj ocenili tveganja in preverili možnosti za skupne ukrepe,” sta evropska komisarja zapisala v pismu.

Odločitev o razširitvi prepovedi sicer še ni bila sprejeta, a bi v primeru, da bo, lahko udarila večje evropske letalske družbe. Te so sicer že začele s pripravami na morebitno prepoved.

ZDA so prepoved prenosnih računalnikov v ročni prtljagi uvedle marca, hitro pa jim je sledila tudi Velika Britanija.