Sovražni govor

Facebook izgubil sodno bitko

S.R./STA
8. 5. 2017, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Družabno omrežje Facebook bo moralo izbrisati objave, ki vsebujejo sovražni govor proti vodji avstrijskih Zelenih Eve Glawischning, je odločilo avstrijsko sodišče.

Reuters
Primer ima mednarodne razsežnosti, saj je sodišče odločilo, da mora Facebook te objave izbrisati na celotni platformi, in ne samo v Avstriji.

Facebook ima do petka čas, da na celotni platformi zbriše vse objave, sovražne do vodje Zelenih, in dobesedne navedke teh objav, je v prizivnem postopku odločilo sodišče. Zapisalo je še, da blokiranje zgolj v Avstriji ni dovolj, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Odvetniki Facebooka na Dunaju niso želeli komentirati sodbe, prav tako pa se niso odzvali v družbi Facebook. Sodbo so javnosti razkrili Zeleni, potrdil pa jo je tiskovni predstavnik sodišča.

Na sodišču so dodali še, da ima Facebook vse vzvode, da proces brisanja objav avtomatizira. Od njih medtem ni pričakovati, da bodo pregledali vso vsebino ter poiskali podobne objave, ampak da bodo izbrisali zgolj identične, je odločilo sodišče.

Stranka medtem upa, da bodo na vrhovnem sodišču dosegli tudi, da bodo izbrisali tudi podobne objave in identificirali lastnike lažnih računov.

Zeleni zahtevajo tudi, da Facebook vodji stranke Evi Glawischning plača odškodnino. To bi po njihovih besedah prispevalo k temu, da bi se posamezniki v podobnih primerih odločili za sodne postopke.

Do sodbe prihaja v času, ko zakonodajalci po vsej Evropi iščejo načine, kako doseči prepoved in izbris objav s sovražnim govorom na Facebooku, Googlu, Twitterju in drugih omrežjih.