Organizirani kriminal

Gospodarji življenj v vojni za oblast z državo

mv
7. 5. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Združeni narodi so objavili podatek, da zaslužek organiziranega kriminala na svetovni ravni vsako leto znaša vrtoglavih 870 milijard dolarjev (793 milijard evrov), kar ustreza letnemu proračunu Avstralije.

Arhiv časopisa Svet24
Gasilska fotografija ob ustanovitvi ruskega kriminalnega sindikata Solntsevskaja bratva.

Največja moč kriminalnih organizacij je skoncentrirana v rokah petih združb, katerih vpliv sega onkraj denarnega kapitala, saj imajo močan vpliv na družbena in politična dogajanja v najmočnejših državah po svetu. Z njihovo dejavnostjo so namreč prepletene vse pore življenja, včasih pa botrom številni zaupajo bolj kot od človeka odtujenemu državnemu aparatu.

Solntsevskaja bratva

Gre za rusko kriminalno skupino, ki letno zasluži slabih osem milijard evrov in v nasprotju s centralizirano strukturo japonskih jakuz deluje razpršeno. Skupino sestavlja deset avtonomnih brigad, ki delujejo neodvisno ena od druge. Izplen je sicer skupen, med brigade pa ga deli skupščina dvanajstih, ki se sestajajo ob krinki proslav in festivalov po vsem svetu. Domnevno imajo devet tisoč članov, ki se večinoma ukvarjajo s trgovino z ljudmi in prodajo droge. Največji zaslužek jim prinaša afganistanski heroin, saj ruske ulice skonzumirajo kar 12 odstotkov omenjenega opiata.

Jamaguči Gumi

Kriminalna združba, večini znana kot jakuze, na leto zasluži šest milijard evrov, ukvarja pa se z drogo, izsiljevanjem, trgovino z ljudmi in igrami na srečo. Gre za strogo hierarhično organizacijo, ki na Japonskem obstaja že stoletja. Večina njihove moči počiva v dogovorih z oblastmi, kjer se jakuze s policijo dogovorijo o zagotavljanju javnega reda in miru v zameno za nekatere koncesije. Kljub temu pa se jakuze zadnja leta srečujejo z vse ostrejšim pravosodnim pregonom, zato njihova moč slabi.

Camorra

V zadnjih desetletjih se je moč italijansko-ameriške naveze občutno zmanjšala, toda v domovini Italiji je še vedno velika. V letnih prihodkih je namreč najmočnejša mafijska organizacija Camorra izenačena z jakuzami. Njeni glavni viri prihodka so trgovina z drogo in orožjem, ponarejanje dokumentov, prostitucija, izsiljevanje in številne druge vrste nasilja. Camorro so ustanovili v 19. stoletju v Neaplju z namenom ščitenja in političnega organiziranja revnih prebivalcev italijanskega juga.

Arhiv časopisa Svet24
Eden od vodij organizacije Camorra ob aretaciji.

'Ndrangheta

Druga največja mafijska skupina izvira iz Kalabrije. Večino od štirih milijard letnega zaslužka tvori trgovina v navezi z južnoameriškimi kokainskimi karteli. V ZDA sta nekaj časa uspešno poslovali družini Gambino in Bonano, vendar so oblasti pretežno zatrle njune operacije.

Sinaloa kartel 

Gre za največji mehiški kartel, ki slovi po svoji brutalnosti, saj stoji za številnimi pokoli in masakri. Mehiški karteli so zrasli iz povezave med južnoameriškimi narkošefi in njihovimi sodelavci v ZDA. Da je ameriški trg preplavljen z drogami, potrjuje podatek, da Američani na leto za mamila zapravijo sto milijard dolarjev oziroma 91 milijard evrov. Mehiški narkokarteli zaslužijo šest milijard evrov, 60 odstotkov tega zneska pa v žepe zbaše prav Sinaloa kartel.