Ostre besede

Merkel odločna: Smrtna kazen bi pomenila konec pogajanj

T.L.
3. 5. 2017, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odnosi med samovoljnim Erdoganom in voditelji močnejših držav EU so vse bolj krhki. Proti Erdoganu se je ostro postavila tudi kanclerka Merklova.

Reuters
Angela Merkel

Med Turčijo in državami Evropske unije padajo vse ostrejše besede. Poročali smo o novih grožnjah Recepa Tayyipa Erdogana, ki jih je izrekel v torek in s katerimi je napovedal slovo Evropski uniji, v kolikor ne bodo v kratkem stekla pristopna pogajanja Turčije.

Danes pa je o Turčiji spregovorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel: delno se je zavzela za zmernost evropskih držav v odnosu do Turčije, sploh v času sprememb v njenem političnem sistemu (iz parlamentarnega v predsedniškega, kar so izglasovali na nedavnem referendumu), po drugi strani pa je zavrgla kritike, ki se pojavljajo, češ, da je Evropska unija zaradi sklenjenega sporazuma o beguncih s Turčijo lahek plen izsiljevanja Ankare.

Po poročanu časnika Koelner Stadt-Anzeiger je kanclerka med drugim dejala: "Kot nemška kanclerka si ne drznem kritizirati spornih dogajanj v Turčiji, in to ne le javno, ampak tudi v neposrednem stiku s turškimi uradniki."

Glede sporazuma o vračanu beguncev iz EU v Turčijo pa je dejala, da ta prinaša številne koristi tudi Turčiji, predvsem v delu zmanjševanja kriminala in tihotapljenja ljudi. Ob tem pa Merklova verjame, da je prav in pravilno, da države EU Turčiji, ki je sprejela tri milijone beguncev, finančno pomagajo. 

Je pa zato toliko bolj nepopustljiva pri vprašanju smrtne kazni: če bi v Turčiji uvedli smrtno kazen, bi to zaustavilo pristopne pogovore. Kot je dejala, bi uvedba smrtne kazni v Turčiji "odvzela vsakršen temelj" nadaljnjim pogovorom glede vstopanja Turčije v EU. 

"Moramo biti jasni v svoji kritiki, to sploh ni vprašanje. Hkrati pa moramo biti tudi razumni, saj je dober odnos do Turčije tudi v našem interesu," je bila diplomnatska Merklova.