Alternativa

Kako je Radovan Karadžić postal doktor Dragan Dabić

G.G.
3. 5. 2017, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obsojeni vojni zločinec Radovan Karadžić trdi, da se je po dogovoru z vplivnim ameriškimi diplomatom Richardom Holbrookom umaknil iz politike, v zameno pa naj bi dobil zagotovilo, da ga bodo pustili pri miru.

Profimedia
Radovan Karadžić kot doktor Dragan Dabić.

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki od marca lani prestaja 40-letno zaporno kazen, je v intervjuju za Večernje novosti spregovoril o času, ko se je odločalo o njegovi usodi. Danes 71-letni zapornik pravi, da je leta 1996 zapustil položaj predsednika Republike Srbske, saj da je od Holbrooka dobil zagotovilo, da je na varnem. V naslednjih dneh se je tako brezskrbno sprehajal po Palah in Republiki Srbski, nato pa so do njega prišle govorice, da Holbrooke, ki je zanikal kakršenkoli dogovor s Karadžićem, ne more izpolniti svojega dela dogovora in da v zvezi Nato navijajo za njegovo likvidacijo.

Opazoval jih je, ko so ga iskali

Reuters
Radovan Karadžić kot vojni zločinec.

Karadžić, ki mu je že gorelo pod nogami, se je odločil za skrivanje. Pravi, da je bil pogosto blizu krajev, ki so jih pregledovali predstavniki Združenih narodov in Sforja (mednarodnih vojaških sil, ki so delovale pod poveljstvom Nata). “Opazoval sem jih, ko se me iskali,” je za Večernji list dejal krvavi poet Karadžić in dodal, da so mu njegovi varnostniki urejali stanovanja v urbanih središčih. Po atentatu na srbskega premierja Zoran Djindjića februarja 1997 je Srbija sprejela zakon o sodelovanju s haškim sodiščem, zato se je Karadžić zahvalil svojim pomočnikom in varnostnikom, saj, kot pravi, jih ni želel “inkriminirati”.

“Od takrat sem živel sam, na sprehod in trgovino sem odhajal čim bolj pozno,” se spominja Karadžić, ki se je že takrat skrival v Beogradu (do prijetja naj bi bil občasno tudi na Dunaju). Postopno je začel pogosteje zahajati na ulico, tako da so sosedje videli, da med njimi živi “nek neškodljiv starejši moški”. Do takrat je Karadžić že precej spremenil svoj videz. Shujšal je za dobrih 30 kilogramov, nosil široko obleko, spremenil pa je tudi dialekt.

Tečaj parapsihologije

Ker ga je tisti čas zanimala zdrava prehrana, se je udeležil nekaj predavanj o zdravem načinu življenja. Zmanjkovalo mu je denarja in podjetni Radovan je sklenil, da bi se poskusil še na tem področju. Udeležil se je tečaja parapsihologije, kjer mu je učitelj nadel ime David. In tako je Radovan Karadžić postal (doktor alternativne medicine) Dragan David Dabić, ki je začel služiti denar s predavanji za nekatera podjetja in zasebne ordinacije. Vse do aretacije 21. julija 2008.