Dvajset let prepozno

Vojni zločinec Karadžić o idiotizmih in motenem umu

T.L.
8. 12. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Krivdo za prelivanje krvi je usmeril na Hrvaško.

Profimedia
Radovan Karadžić

Po obsodbi na 40 let zapora pred haaškim sodiščem zaradi genocida v Srebrenici in zločinov proti človečnosti nad muslimani in Hrvati, je prvič za srbske medije spregovoril Radovan Karadžić.

"Vojno sem doživljal z veliko žalosti, še celo preden je vojna izbruhnila. Bil sem precej prepričan v to, kaj se bo zgodilo v primeru nadaljevanja pritiskov v smeri nezakonite in enostranske neodvisnosti. In to ne le na osnovi preteklosti, ampak tudi na osnovi tega, kar se je dogajalo na Hrvaškem leta 1991," je v intervjuju za Nedeljnik, ki ga povzemajo na Telegrafu, povedal Karadžić.

O krivcih in prijateljstvu z Izetbegovićem

Meni, da so glavni krivci za vojno "izven Bosne in Jugoslavije".

"Čeprav medetnični odnosi niso bili idealni, smo se zelo dobro razumeli z muslimansko in hrvaško stranjo. Sam sem imel zelo dober odnos z gospodom Izetbegovićem," je še dodal. Žal mu je, da je Jugoslavija razpadla in tudi načina, na kakšnega je razpadla.

"Če je Jugoslavija morala razpasti, bi to moralo potekati kot v Skandinaviji. Meni je bilo všeč na Hrvaške, tam sem pridobil večji del svoje izobrazbe in osebno tam nikoli nisem imel težav, ampak njihovi občutki do Jugoslavije in Srbije so prevladali in pripeljali do še enega prelivanja krvi," je med drugim dejal Karadžić.

Profimedia
Spomin na žrtve genocida.

Srebrenica kot delo motenega uma

O odgovornosti za zločine v Srebrenici pa: "Kdor koli je to naredil, je bil izdajalec srbskega naroda in je še najbolj škodoval srbskim interesom. Kaj podobnega se v naši zgodovini ni zgodilo še nikoli prej in se ne bi smelo zgoditi niti zdaj. To je bilo popolnoma idiotsko in neumno, zagrešiti zločin, ki bi se mu lahko izognili in to v vojni, v kateri smo zmagovali. Za nas je bilo to popolnoma nepričakovano in neverjetno. Kot da je to delo motenega uma.