Hrvati spet na volitve?

Kako je mogoče, da minister za finance ni vedel za težave Agrokorja?

G.G./STA
3. 5. 2017, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V hrvaškem parlamentu poteka razpravo o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću zaradi njegovih domnevno spornih povezav s koncernom Agrokor. Zahtevo za interpelacijo je vložila največja opozicijska stranka SDP, hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković in minister Marić pa sta zavrnila trditve socialdemokratov.

STA
Zaskrbljeni premier Andrej Plenković (desno), ob njem pa podpredsednica vlade Martina Dalić in minister za finance Zdravko Marić.

Predsednik SDP Davor Bernardić je uvodoma dejal, da gre za vprašanje morale in odgovornosti ministra Marića, ki je na čelo ministrstva za finance prispel s položaja direktorja za strategijo in kapitalski trg v Agrokorju. Vprašal se je, kako je mogoče, da Marić kot odgovorni za finančno stabilnost države ni prej vedel za težave v poslovanju koncerna, ki so ogrozile celotno hrvaško gospodarstvo. Ocenil je, da obstaja "močna interesna povezava, zaradi katere ščitijo Marića, ki je močnejša od interesov države in HDZ". Pozval je Marića, naj odstopi, ter izrazil pripravljenost SDP, da znova prevzame odgovornost za vodenje Hrvaške.

Premier razložil, zakaj je odstavil ministre Mosta

Premier Plenković je zavrnil vse očitke Bernardića o finančnem ministru ter podprl Marića kot kakovostnega finančnega strokovnjaka in ministra. Znova je pojasnil, da je odstavil ministre Mosta, ker niso želeli podpreti finančnega ministra. Večino časa je kritiziral ravnanje Mosta, ki mu je pripisal tudi odgovornost za razkroj vlade. Tudi Plenković je izrazil pripravljenost HDZ na parlamentarne volitve ter pozval opozicijo, naj dokaže, da ima 76 poslancev za izglasovanje nezaupnice Mariću.

Minister Marić je prav tako zanikal navedbe SDP, posebej tisto, da je bil v navzkrižju interesov ter da je s svojimi ministrskimi potezami pomagal Agrokorju. Povedal je, da ne sodeluje pri odločitvah vlade v zvezi z Agrokorjem.

Medsebojno obtoževanje

Sledila je burna razprava, v kateri sta se vladna stranka in opozicija medsebojno obtoževali. Ni izključeno, da bo glasovanje o finančnem ministru šele v četrtek.

Za nezaupnico Mariću je potrebna večina od 151 saborskih poslancev, za zdaj pa ni jasno, ali bo opoziciji uspelo zbrati najmanj 76 glasov za odstavitev ministra.

Zahteva SDP o nezaupnici je povzročila krizo desnosredinske hrvaške vlade, ker je Plenković prejšnji teden razrešil vse štiri ministre in državne sekretarje stranke Most neodvisnih list, saj niso soglašali z vladno podporo finančnemu ministru.

Razrešitev Mostovih ministrov je povzročila razpad že druge hrvaške desnosredinske vlade HDZ in Mosta, ki je bila oblikovana oktobra lani po septembrskih izrednih parlamentarnih volitvah.

Zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja, je treba spomladansko saborsko sejo skleniti do konca tedna. Tedaj bo tudi morda bolj jasno, ali bodo morali hrvaški državljani že tretjič v manj kot dveh letih na parlamentarne volitve.