Aktivnosti na izstrelišču

Nov jedrski poskus ali tekmovanja v odbojki?

M.K./STA
3. 5. 2017, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na severnokorejskem poligonu za jedrske poskuse Pungje Ri glede na satelitske posnetke potekajo nove aktivnosti, je danes sporočil think tank 38 North s sedežem v ZDA.

Reuters
Severnokorejska raketa Pukguksong-2.

Po navedbah analitikov, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, je na posnetkih s 25. aprila videti delavce, ki črpajo vodo na severnem delu kompleksa. Ta think tank je sredi aprila sporočil, da je izstrelišče Pungje Ri pripravljeno na nov jedrski poskus.

Analitiki zdaj ugibajo, da je Severna Koreja morda odpovedala jedrski poskus, ker je večje število oseb razmeščeno po vsem poligonu.

Ena od možnosti naj bi bila, da v kompleksu potekajo tekmovanja v odbojki, ki jih prirejajo v propagandne namene. 38 North je namreč na poligonu aprila opazil več oseb, ki se ukvarjajo s tem športom.

Pungje Ri je podzemno izstrelišče na severovzhodu Severne Koreje, država pa tam jedrske poskuse izvaja od leta 2006. Nazadnje so povečano aktivnost na območju zabeležili septembra lani, tik preden je Pjongjang izvedel peti jedrski poskus.

Nekateri domnevajo, da bi severnokorejski režim lahko nov, šesti jedrski poskus, izvedel v kratkem. Šlo naj bi za protest proti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ni izključil vojaškega posredovanja, s katerim bi Pjongjang prisilil k opustitvi jedrskega programa.

Severna Koreja je letos že izvedla več raketnih poskusov, zadnjega 29. aprila, ko je raketa po nekaj minutah leta razpadla, njeni deli pa so končali v Japonskem morju. Zadnji jedrski poskus pa je država izvedla 9. septembra lani.