Še vedno pogrešana

Kaj se je zgodilo z Madeleine McCann? Šest najbolj verjetnih teorij

J.P.
3. 5. 2017, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na današnji dan pred desetimi leti je takrat triletna Madeleine McCann izginila iz apartmaja v Praia da Luz na Portugalskem.

Profimedia
V teh 10 letih je bilo prijavljenih 9.000 domnevnih videnj.

Sledila je ena izmed največjih iskalnih akcij v zgodovini. Temu primerna je bila tudi medijska pozornost, a desetletje pozneje še vedno ni mogoče govoriti o kakršnemkoli prelomnem odkritju, usoda Madeleine McCann pa ostaja neznana.

Govoricam, špekulacijam in teorijam zarote tako še ni videti konca, vseeno pa se nekaj razlag zdi dokaj verjetnih.

Ponesrečen rop

Policijska preiskava Scotland Yarda je pokazala, da je bilo širom najbolj južne portugalske pokrajine Algarve – vključno z Praia da Luz – vlomljeno v več apartmajev – v mesecih pred dekličino ugrabitvijo celo za štirikrat več kot običajno.

V treh letih pred 3. majem 2007 je bilo zabeleženih šest spolnih napadov na britanske deklice, stare med šest in dvanajst let, in trije »skorajšnji«. 

Vrata na verando v apartmaju McCannovih so tistega usodnega večera ostala odklenjena, zato bi lahko tatovi zlahka vstopili. Vlamljala naj bi tolpa nepridipravov, ki bi lahko Maddie ugrabila, če jih je morda zalotila pri dejanju. Preiskovalci so sestavili seznam mobilnih telefonov, ki so bili v času dekličinega izginotja v letovišču, da bi lahko izsledili potencialne osumljence.

Prevaranti

Leta 2013 so preiskovalci Scotland Yarda oznanili, da preiskujejo skupino prevarantov, ki je trkala na vrata v omenjenem letovišču in zbirala denar za izmišljeno dobrodelno organizacijo. Prevaranti naj bi iskali apartmaje, ki bi jih veljalo oropati.

Ugrabljena za par brez otroka

Ker dokazov, ki bi kazali na njeno smrt, ni, je v igri tudi teorija, da so Maddie ugrabili po naročilu bogatega para brez otrok. Priče so v dnevih pred njeno ugrabitvijo v bližini letovišča opazile sumljive osebke, ki so, kot so preiskovalci ugotavljali pozneje, »pregledovali teren«. Bili naj bi svetlolasi. Dva naj bi bila opažena na balkonu apartmaja v neposredni bližini McCannovih, govorila naj bi nizozemsko oziroma nemško.

Pedofilska združba

V treh letih pred 3. majem 2007 je bilo zabeleženih šest spolnih napadov na britanske deklice, stare med šest in dvanajst let, in trije »skorajšnji«. Tiste noči, ko je izginila, je irska družina opazila moškega, ki je proti plaži nesel otroka, ki bi lahko bil Madeleine. Njihov opis (še) ni obrodil sadov.

Odtavala

Obstaja tudi možnost, da je bila triletnica ugrabljena ali kaj hujšega potem, ko je odtavala iz apartmaja.

Madeleine je skupaj z bratom Seanom in sestro Amelie spala v apartmaju, starša pa sta skupaj s prijatelji večerjala v slabih 50 metrov oddaljeni restavraciji. Maddie se je morda ponoči zbudila in se odpravila iskat starša. Morda je celo zatavala na cesto pred kakšno vozilo, voznik pa bi v paniki lahko skril njeno truplo.

Trgovci z ljudmi

V teh 10 letih je bilo prijavljenih 9.000 domnevnih videnj. Po eni teoriji naj bi jo ugrabili trgovci z ljudmi in jo prepeljali v Severno Afriko. Za tolpe, ki delujejo na tem območju, to ne bi bil prevelik zalogaj. Maroko in sosednje države so tako še vedno predmet preiskave.