Meje demokracije

Erdogan grozi EU: Rekli bomo na svidenje ...

T.L.
2. 5. 2017, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Grožnja je sledila ostrim besedam evropskega komisarja Hahna.

Profimedia
Erdogan z ženo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan znova grozi Evropi. Dejal je, da se bo Turčija poslovila od Evropske unije, v kolikor ne bodo v kratkem odprta nova poglavja v pogajanjih glede pristopa Ankare.

"Ne preostane vam drugega, kot da odprete poglavjam, ki jih še niste. Če jih odprete, zelo dobro. Če ne, pa na svidenje," je dejal v govoru v Ankari, ko se je po treh letih znova včlanil v vladajočo stranko Stranko za pravičnost in razvoj (AKP). To je prva večja sprememba po njegovi zmagi na referendumu, s katero je dobil več pooblastil. Iz stranke AKP je, kot predvideva ustava, izstopil leta 2014, ko je bil izbran za predsednika države. 

Erdogana sta na slovesnost pospremila njegova soproga Emina in premier Binali Yildirim. "Vrača se v gnezdo, v AKP, ki jo je ustanovil", je dejal premier. "Dobrodošel, počaščeni smo z vašim prihodom".

Komisar: Ne obstaja turška različica demokracije

Erdoganova izjava je sledila izjavi evropskega komisarja Johannesa Hahna, ki je za Reuters dejal, da Turčija zaradi kršitev svobode govora v medijih, množičnih zapiranjih in zmanjševanja državljanskih pravic ne izpolnjuje meril za pridružitev EU. To pa da so pravice, o katerih se EU ni voljna pogajati. "Vse bolj je jasno, da se trenutno Turčija oddaljuje od evropske perspektive," je dejal Hahn. Dodal je, da obstaja le demokrcija in da ne obstaja turška različica demokracije.