Skromnost pa taka!

V nekaj urah zapravila 44 tisoč evrov: Kdo je Erdoganova žena?

D. B.
27. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški mediji jo prikazujejo kot varčno gospodinjo, medtem ko ona iz zlatih skodelic pije čaj, vreden 1800 evrov.

Profimedia
Erdogan z ženo.

Kljub številnim dokazom o njeni razsipnosti Emine Erdogan trdi, da je skromna in varčna ženska. Številne fotografije to sicer postavljajo na laž, a soproga turškega predsednika Erdogama vztraja: "Živim skromno v skladu z vrednotami muslimanske vere."

Karkoli že pravi - Emine zagotovo na veliko zapravlja! Všeč so ji oblačila znanih modnih oblikovalcev, starine in dragi čevlji. In medtem ko se njen soprog udeležuje pogovorov o migrantski krizi, zaradi prve dame Turčije zapirajo trgovske centre, da lahko v miru nakupuje.

Preberite tudi: Preučevala Melaniine fotografije, opazila nekaj čudnega. Kliknite tukaj!

Kupovala pet ur, ustavila promet

Prva dama Turčije je pred časom v Bruslju nakupovala pet ur in kar za celo uro ustavila promet v mestu. V Varšavi pa je na sejmu starin v enem popoldnevu zapravila okoli 44.300 evrov. Če se na Poljskem ni mogla ustaviti, je bila zato v Grčiji nekoliko bolj skromna. Kupila je "le" sedem parov čevljev in zanje s 15-odstotnim popustom odštela 850 evrov.

Profimedia
Paparaci so Emine v fotografski objektiv ujeli med nakupovanjem v Varšavi.

Turške oblasti sicer poskušajo olepšati "imidž" prve dame Turčije, zato jo mediji prikazujejo kot varčno in predano gospodinjo, ki naj bi menda shranjevala celo jabolčne in limonine lupine, iz katerih dela kis, v smeteh pa pri prvi dami Turčije doma ne pristanejo niti koščice oliv in datljev. Vendar je isti prispevek opomnil, kako "varčna" Emine in njen soprog v svoji palači s 1000 sobami, vredni 600 milijonov evrov, najraje pijeta čaj, za kilogram katerega odštejeta 1800 evrov. Srkata ga iz zlatih skodelic, vsaka od njih pa je vredna 300 evrov. Zidove palače krasijo svilene tapete, katerih zvitek stane okoli 2.800 evrov, približno 400 sob v palači pa krasijo dvojna vrata (za vsaka od njih sta Erdoganova odštela kar 42 tisoč evrov). Predsedniški par na leto za elektriko zapravi 5 milijonov evrov.

Profimedia
Emine je nekoč izjavila, da so bili haremi osmanskih sultanov šole za člane dinastije in izobraževalne institucije, ki so žensko pripravile na življenje.

Poleg svojega ekstravagantnega videza Emina, ki je sicer s šolanjem zaključila pred maturo, privlači pozornost tudi z izjavami. Nekoč je tako izjavila, da so bili haremi osmanskih sultanov šole za člane dinastije in izobraževalne institucije, ki so žensko pripravile na življenje. 

Erdogan je sicer eden izmed najbolje plačanih svetovnih voditeljev, obogatel pa je tudi na račun vlaganja v delnice in nepremičnine. Je lastnih nekaj restavracij in nogometnega kluba v Ankari, proizvaja pa tudi alkoholno pijačo -  vodko. Revija People with money ga je pred kratkim uvrstila na prvo mesto lestvice najbolje plačanih politikov na svetu, njegovo bogastvo pa ocenjujejo na več kot 54 milijonov evrov.