Črn dan za Rusijo

Sankt Peterburg: teroristični napad terjal vsaj 10 smrtnih žrtev

B.K.
3. 4. 2017, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V vagonu vlaka na podzemni železnici v ruskem Sankt Peterburgu je eksplodirala bomba. Ubitih je bilo 10 ljudi, ranjenih skoraj petkrat več. Tožilstvo je že potrdilo, da je šlo za teroristični napad.

Reuters

Eksplozija se je zgodila ob pol tretji popoldanski uri na postaji Sennaja ploščad sanktpeterburške podzemne železnice. V trenutku eksplozije je vlak ravno speljeval.

Le nekaj ur kasneje je bila na drugi postaji podzemne železnice najdena še ena eksplozivna naprava, ki pa so jo pravočasno deaktivirali, poročilo ruskega Nacionalnega proti-terorističnega komiteja (NPK) povzema britanski časnik The Guardian.

Ob tem so v NPK dejali, da lahko z gotovostjo potrdijo 9 smrtnih žrtev in več kot dvajset ranjenih. Rusko ministrstvo za zdravstvo je kasneje sporočilo, da je v napadu življenje izgubilo 10 ljudi, najmanj 47 pa je ranjenih, od tega se jih še 6 bori za življenje.

Profimedia
Dim na podzemni postaji.

Rusko tožilstvo je sicer potrdilo, da je šlo za teroristični napad. “Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da počistimo dejavnike, ki so omogočili teroristični napad, in da preprečimo takšne primere v prihodnje,” je po poročanju Slovenske tiskovne agencije izjavil predstavnik ruskega generalnega tožilstva.

Ruski preiskovalci so kmalu po tragediji pohvalili voznika vlaka, ki po eksploziji ni ustavil sredi tunela ampak je vlak prepeljal do naslednje postaje. “Ravnal je pravilno v the okoliščinah. Eksplozija se je zgodila v tunelu med postajama, a voznik je sprejel pravilno odločitev in [vlak] pripeljal do naslednje postaje, s čimer je omogočil, da sta se evakuacija in oskrba poškodovanih začeli nemudoma. To je preprečilo več žrtev,” so po poročanju ruske televizije RT sporočili iz preiskovalnega komiteja.

Twitter

Fotografije iz kraja dogodka prikazujejo razstreljeno notranjost in poškodovana vrata. Na posnetkih je vidno, kako ljudje v paniki skačejo iz oken, medtem ko ostali skušajo odpreti poškodovana vrata.

Mediji poročajo, da so preiskovalci izdali dva naloga za aretacijo. Enega za človeka, ki je odvrgel bombo v vagon in drugega za tistega, ki je drugo bombo pustil na drugi postaji.

Policija je ob dogodku zaprla celoten sistem podzemnih železnic in nekatere okoliške ulice.

Reuters

Tekom dneva je več predstavnikov držav in meddržavnih organizacij napad obsodilo in svojcem žrtev izreklo sožalje. Tako je med drugimi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini na Twitterju zapisala, da razmere spremlja skupaj z vsemi zunanjimi ministri EU, ki so na zasedanju v Luxembourgu. “Naše misli so z vsemi ljudmi Rusije,” je dodala. Tudi Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju izrazil sožalje žrtvam eksplozije, njihovim svojcem in ruskemu narodu.

Po medmrežju sicer krožita fotografiji enega izmed domnevnih napadalcev, ki bi ga naj posnela varnostna kamera. Fotografijo je prva objavila ruska televizija REN, oblasti pa je še niso uradno komentirale. Na njej je prikazan moški srednjih let s temnim pokrivalom in brado, a preiskovalci pravijo, da bi lahko bil tako urejen tudi namerno, da bi s tem zavedel potek preiskave. Po pričevanju očividcev naj bi moški nahrbtnik vrgel v vagon in nato odkorakal stran. Le nekaj trenutkov za tem je v vagonu prišlo do eksplozije.

Reuters