Fotodokaz

Tito je želel izdelati svojo atomsko bombo

uk
3. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dr. Krunoslav Pisk je v posebnih arhivih našel pozabljene fotografije, ki so nastale na vrhuncu hladne vojne, ko je Tito miril strasti med Sovjetsko zvezo in ZDA.

Inženir Marcel Lažanski kaže Titu, kako se upravlja ciklotron.

Dr. Krunoslav Pisk, direktor Instituta Ruđer Bošković (od leta 1987 do 1994), je v eni od pozabljenih kuvert v arhivu inštituta našel fotografije Tita, ki še nikoli niso bile videne v javnosti. Fotografije so bile posnete 25. oktobra 1962, ko je Josip Broz - Tito obiskal IRB. Tito je bil izjemno ponosen na takratni jugoslovanski nuklearni program.

Le minuto do enajste ure zjutraj je Tito s pritiskom na gumb zagnal pospeševalnik, imenovan tudi ciklotron, ki se je uspešno prižgal. Deloval je do leta 1991, ko so ga dokončno ustavili. 

IRB

Institut Ruđer Bošković je bil osnovan leta 1950 v Zagrebu kot inštitut za znanstvena raziskovanja na področju atomske fizike. Ime je dobil po znanem hrvaškem fiziku Ruđerju Boškoviću. Danes je v njem zaposlenih več kot 500 znanstvenikov in je največji raziskovalni inštitut s področja naravoslovja in tehnologije na Hrvaškem. V času Tita je bil četrti največji tovrstni laboratorij na svetu, in ko ga je obiskal Tito, so zagnali pospeševalnik delcev, kar je bil takrat izjemen dosežek, sramovali pa se ga ne bi niti danes.

Tito pred spomenikom fizika Ruđera Boškovića Zakuska

Napetosti

Tita je v Zagreb pripeljal poseben vlak okoli osme ure zjutraj. Prišel je v spremstvu Jovanke ter najvišjih predstavnikov vlade, med drugimi je bil z njim tudi podpredsednik Aleksandar Ranković. Titov prihod v Zagreb je bil v senci grožnje hladne vojne, saj je bila takrat na vrhuncu. Le nekaj dni prej je Tito sam miril strasti med Hruščovom in Kennedyjem.

Znanstveniki so tako pričakali Tita, ki se je pripeljal v cadillacu.

V tistem trenutku je bil svet verjetno najbližje nuklearni vojni in verjetno je jugoslovanski predsednik z obiskom inštituta ljudem želel na neki način sporočiti, da je tudi Jugoslavija med svetovno nuklearno elito. Jugoslavija je takrat vložila 35 milijonov dolarjev, kar se morda na prvi pogled ne sliši veliko, a je vrednost tega denarja danes ocenjena na okoli 270 milijonov evrov.

Skromna zakuska v knjižnici IRB