10 novih modelov

Daimler namerava pospešiti razvoj električnih vozil

D. B./STA
2. 4. 2017, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Največji svetovni proizvajalec luksuznih vozil Daimler je sporočil, da bo pospešil razvoj električnih vozil. V prihodnjih petih letih namerava izdelati 10 novih modelov, kar je tri leta hitreje od prvotnih načrtov. V proizvodnjo akumulatorjev nameravajo vložiti milijardo evrov.

Arhiv Reporterja
Do leta 2022 bodo na voljo električne različice vseh vozil - od najmanjšega smarta do prestižnih mercedesovih limuzin.

"Vožnja brez emisij je v središču naše strategije. V prihajajočih letih bomo za vzpostavitev naše električne flote namenili 10 milijard evrov," je vlagateljem v Berlinu pred dnevi dejal generalni direktor nemškega avtomobilskega giganta Dieter Zetsche.

Obljubil je, da bodo do leta 2022 na voljo električne različice vseh vozil - od najmanjšega smarta do prestižnih mercedesovih limuzin.

Obljubil je, da bodo do leta 2022 na voljo električne različice vseh vozil - od najmanjšega smarta do prestižnih mercedesovih limuzin. Doslej so v družbi obljubljali, da bodo linijo električnih vozil dokončali do leta 2025, ko naj bi bilo med 15 in 25 odstotkov prodanih Mercedesovih vozil električnih.

Kot je poudaril Zetsche, je nemogoče točno napovedati, koliko časa bodo električna vozila potrebovala za prevlado nad vozili z običajnimi motorji. Je pa napovedal uporabo "vseh razpoložljivih načinov" za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, med katerimi je tudi proizvodnja občutno čistejših dizelskih motorjev.

Preiskava proti Daimlerju

Nemški preiskovalci so minuli teden sicer sprožili preiskavo proti Daimlerju zaradi sumov prevare in goljufivega oglaševanja. Preiskujejo navedbe, da naj bi emisije njihovih dizelskih motorjev višje od dovoljenih.

Zaupanje v dizelske motorje je močno omajala afera dieselgate, ki je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

Daimler je moral tako kot nekateri drugi proizvajalci aprila 2016 odpoklicati več 100.000 dizelskih vozil, za katera so oblasti sumile, da imajo morda vgrajeno goljufivo programsko opremo.

Daimler je moral tako kot nekateri drugi proizvajalci aprila 2016 odpoklicati več 100.000 dizelskih vozil, za katera so oblasti sumile, da imajo morda vgrajeno goljufivo programsko opremo.

"Spektakularno brkati" Zetsche sicer stavi tudi na pametno tehnologijo, ki bi razkošje povezala s samodejno vožnjo in medsebojno povezljivostjo.

Daimler je lani čisti dobiček povečal za odstotek na rekordnih 8,8 milijarde evrov, prihodki pa so se povečali za tri odstotke na 153,2 milijarde evrov. Številke je navzgor potisnila uspešna prodaja tako avtomobilov kot kombiniranih vozil.