Reševanje Agrokorja

Todorić prepomemben, da bi ga pustili pasti?

M.K./STA
27. 3. 2017, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška vlada naj bi do konca tedna predstavila podrobnosti zakona za reševanje "sistemsko pomembnih podjetij", ki zaposlujejo več kot 8000 delavcev in imajo več kot 7,5 milijarde kun (milijardo evrov) obveznosti.

Profimedia
Na Hrvaškem prepričani, da vlada poskuša rešiti Todorićev Agrokor pred stečajem.

Po objavah nekaterih členov predloga zakona v medijih so na Hrvaškem prepričani, da vlada pomaga zgolj lastniku koncerna Agrokor.
Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je konec prejšnjega tedna napovedala, da bo vlada do konca marca pripravila osnutek zakona, s katerim "nameravajo zavarovati hrvaško gospodarstvo v primerih, ko sistemsko pomembna podjetja ne morejo sama rešiti poslovnih težav, s katerimi se soočajo".

Kot temeljna kriterija za izvajanje zakona je izpostavila najmanj 8000 zaposlenih ter najmanj milijardo evrov obveznosti, ki jih "evidentno ne morejo izpolniti".

Čeprav je Dalićeva poudarila, da zakon ni mišljen posebej niti za Agrokor niti za njegovega lastnika Ivico Todorića, temveč za vse hrvaške družbe, ki se bodo soočale s krizo poslovanja zaradi prezadolženosti, so na Hrvaškem prepričani, da gre za "lex Agrokor".

Poleg nekaterih javnih hrvaških podjetij pogoj o 8000 zaposlenih izpolnjujeta samo Agrokor in energetska družba Ina, ki je tudi v skoraj 45-odstotni lasti države. Več kot milijardo evrov obveznosti in težave pri izplačilu ima trenutno zgolj Agrokor, ki je v zasebni lasti, a je prepomemben igralec, da bi pustili, da se zruši. Agrokor zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji, ter ima 6000 dobaviteljev.

Posebej je sporno določilo, da bo morebitno škodo, ki jo s svojim nezakonitim ali nepravilnim početjem stori izredni pooblaščenec, pokrila država. Strokovnjaki opozarjajo, da bodo na koncu lahko vsi dolgovi padli na ramena davkoplačevalcev, saj zakon odpira možnost, da upniki in samo podjetje na sodiščih terjajo odškodnino od države, češ da jih je izredni pooblaščenec oškodoval. Izrednega pooblaščenca sicer imenuje vlada na predlog ministrstva za gospodarstvo.

Omenjajo, da na Hrvaškem nikakor ni možno prekiniti predstečajnega niti stečajnega postopka, če se je enkrat začel, medtem ko zakon o izredni upravi navaja, da bodo lahko oba postopka ustavili z dnem objave odločitve o izpolnjevanju pogojev za začetek delovanje izredne uprave. Če bi novi postopek uvedli pred stečajem, bi hkrati podjetje za leto dni zavarovali pred drugim insolvenčnim postopkom. Zato so na Hrvaškem prepričani, da vlada poskuša rešiti Agrokor pred stečajem.

Kot poroča Jutarnji list, ima zakon 53 članov, v katerih delavce omenjajo mimogrede, čeprav je Dalićeva prejšnji teden poudarila, da bo zakon predvsem v interesu delavcev in dobaviteljev. Jasno ni niti, kaj bo s premoženjem Agrokorja v drugih državah, če bodo novi zakon uveljavili v primeru največjega hrvaškega koncerna.

Na Hrvaškem se tudi sprašujejo, kdo se bo sploh spoprijel s položajem izrednega pooblaščenca v družbi, kot je Agrokor, v kateri obstaja več kot 60 podjetij. Spominjajo, da je hrvaška država v preteklosti na različne načine pomagala Agrokorju in šla na roko njenemu lastniku, tajkunu Todoriću, ter izpostavljajo dolgoletno prepletenost hrvaških političnih elit in družine Todorić.