Vmešavanje

Sindikati proti diktatu tujih gospodarskih zbornic

M.K./STA
27. 3. 2017, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V ZSSS so danes opozorili na neustrezne poskuse poseganja gospodarskih zbornic, kot sta ameriška in nemška, v družbene sisteme v Sloveniji.

Arhiv Reporterja
ZSSS je sicer posebej zaskrbela neuradna informacija, da se AmCham in Slovensko-nemška gospodarska zbornica trudita dobiti sedeže v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot so dejali, jih ne priznavajo kot socialne partnerje. Politike so medtem pozvali, naj ne klonejo pod takšnimi pritiski in naj pripravijo zakon o reprezentativnosti delodajalskih organizacij.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma opozoril, da v zadnjem obdobju prihaja do posebej močnega povezovanja kapitala mimo obstoječih reprezentativnih združenj delodajalcev. V tej luči naj bi izstopala Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham).

AmCham želi po Semoličevih besedah amerikanizirati življenje v Sloveniji ter kaže velik interes za vpliv na področja zdravstvenega in pokojninskega sistema, delovne zakonodaje in sociale.

Ne bodo dopustili razbitja zdravstvene zavarovalnice

"Ne skrivajo, da želijo spremembe, poslovno okolje, v katerem bi lahko imel ameriški kapital večje poslovne možnosti," je dejal. "Nenazadnje to najbolje ilustrira njihov predlog, da bi zdravstveno zavarovalnico razdelili na dve ali tri," je dodal. V ZSSS tudi niso spregledali, da je ameriška gospodarska zbornica s to "logiko" uspela pri spremembah zdravstvene blagajne na Slovaškem in v Estoniji. Stroški delovanja zavarovalnice naj bi se tam posledično povečali za 30 odstotkov.

Do sprememb v zdravstvu je po diktatu ameriške gospodarske zbornice, tako Semolič, prišlo tudi v Srbiji. Tamkajšnja vlada naj bi pri uvajanju sprememb ignorirala sindikate.

ZSSS je sicer posebej zaskrbela neuradna informacija, da se AmCham in Slovensko-nemška gospodarska zbornica trudita dobiti sedeže v skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "To se ne sme zgoditi," je dejal Semolič in spomnil, da bodo tam jeseni volitve.

"Logika, po kateri deluje ameriško gospodarstvo, je logika, da bo trg vse uredil sam. To je logika neoliberalnega kapitalizma, to je logika, ki nas je pripeljala v krizo, v kateri je več deset tisoč ljudi izgubilo službo, v kateri je bilo več deset tisoč družin pahnjenih v revščino in v kateri so slovenski davkoplačevalci plačali sanacijo napak ljudi, ki so vodili tovrstno politiko," je bil oster zvršni sekretar pri ZSSS Andrej Zorko.