Berlin

V ponedeljek nova stavka na letališčih

K.A./STA
12. 3. 2017, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stavka zaposlenih na berlinskih letališčih Tegel in Schönefeld bo v ponedeljek znova ovirala letalski promet, so sporočili iz sindikata Verdi.

Reutres
Stavka letališkega osebja je promet ovirala že v petek in soboto, ko so na letališču Tegel skupaj s tovornimi odpovedali 455 letov, na letališču Schönefeld pa 204.

K novi stavki je sindikat pozval okoli 2000 zaposlenih na letališčih, ki dela ne bodo opravljali od 4. ure v ponedeljek do 5. ure v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Žal se delodajalci znova niso odzvali in ponudili ponudbe, o kateri bi se lahko pogajali. Tako je bil čas čez vikend znova zapravljen," je dejal vodja stavke pri sindikatu Enrico Rümker.

Tako se je še zaostril spor glede plač med sindikatom in upravljalcem obeh letališč, v katerem so združena vsa na letališčih delujoča podjetja. Odkar je bile te storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale.

Sindikat zahteva zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov, kar utemeljuje z veliko obremenjenostjo letališkega osebja. Delodajalci so bili doslej pripravljeni ponuditi zgolj 27 centov več.

Stavka letališkega osebja je promet ovirala že v petek in soboto, ko so na letališču Tegel skupaj s tovornimi odpovedali 455 letov, na letališču Schönefeld pa 204. Dve stavki pa sta potekali že februarja.