Prelet drona

FOTO: Medvedov orjaški brlog in njegovo carsko razkošje

mv
7. 3. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusiji in svetu je končno uspelo vreči pogled čez šest metrov visoko obzidje rezidence ob Volgi v bližini ruskega mesta Pljos, ki je v lasti ruskega premierja Dimitrija Medvedjeva.

Youtube
Osrednji del posestva se nahaja v notranjem obzidju.

O rezidenci so ruski mediji pisali že leta 2011, vendar takrat ni obstajala nobena fotografija notranjosti močno zastraženega posestva. Pred dnevi pa je dronu Fundacije za preprečevanje korupcije uspel prelet posestva. Posnetki razkrivajo carsko razkošje znotraj tako imenovane Dače, počitniške rezidence premierja Dimitrija Medvedjeva.

V sredi ničesar

Prelet s strani Volge razkriva pristanišče, kjer ruski premier po navadi parkira svojo jahto. Nad pristaniščem se dviga pobočje, ki je v zimskem času delujoče zasebno smučišče, medtem ko na vrhu hriba stojita rezidenca za goste in igrišče za mali nogomet. Posnetki prikazujejo več komunikacijskih postaj, tri helikopterska vzletišča ter večje poslopje, kjer stanuje osebje, ki skrbi za orjaški kompleks. V notranjosti posestva stoji še eno manjše obzidje, znotraj katerega je osrednji del Dače. Ključna zgradba je v letu 1775 zgrajen in pred kratkim renoviran dvorec Milovka, ki obsega tri tisoč kvadratnih metrov površine, družbo pa mu delata še manjši dvorec za goste ter velika Hiša bazenov, ki stoji na robu parcele. Od tod razkošno rezidenco obsegajo navidezno neskončna gozdna prostranstva.

Od kod denar?

Posestvo se po podatkih Fundacije za preprečevanje korupcije razteza na osemdesetih hektarih površine, kar ustreza trikratni velikosti Kremlja. Čeprav točnih podatkov zaradi prikrivanja s strani oblasti ni mogoče natančno preveriti, pa fundacija ocenjuje, da je posestvo vredno med 365 in 438 milijoni evrov. Nasprotniki ruskih oblasti trdijo, da je vzdrževanje, renovacijo in delovanje objekta financiral sklad Dar, ki naj bi bil tesno povezan z premierjevo ženo Svetlano. Dar naj bi prejel sredstva od delničarjev plinskega podjetja Novotek. Po odločitvi predsednika Putina je potem posestvo prešlo v roke omenjenega neprofitnega sklada, ki uradno skrbi za obnovo in ohranitev zgodovinske in kulturne dediščine.