Brez filtra in brez dokazov

Bo nov izpad usoden za Trumpa?

T.L.
6. 3. 2017, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nepredvidljivi Trump je stopil še korak naprej in brez kančka dokazov z grdimi besedami obtožil Obamo prisluškovanja. Odzval se je tudi šef FBI Comey in nekateri menijo, da je šel tokrat Trump predaleč.

Profimedia
Trump se je včeraj iz svojega luksuznega vikenda v Palm Springsu vrnil v Belo hišo.

Zgodilo se je kot že tolikokrat doslej: Donald Trump se je v soboto prebudil v svoji luksuzni rezidenci na Floridi in začel z izbruhom zapisov oziroma obtožb na twitterju. Ampak tokrat je morda šel predaleč, opozarjajo nekateri analitiki.

Kot smo poročali, gre za serijo zapisov, v katerem predsednik ZDA Trump brez kakršnega koli dokaza obtožuje svojega predhodnika Baracka Obamo, da je v Trumpovo stolpnico v času predsedniške kampanje namestil prisluškovalne naprave. Obamov tiskovni predstavnik je Trumpove navedbe zanikal.

Donald Trump se ni pri pisanju obtožb na račun predhodnika prav nič zadrževal. Med drugim je za Obamo zapisal, da je "pokvarjen (ali bolni) fant".  

Oglasil se je še direktor ameriškega FBI James Comey, ki je pravosodno ministrstvo pozval, naj javno ovrže obtožbe Trumpa, saj njegove trditve namigujejo, da je FBI kršil zakon. Comey verjame, da za trditve ne obstajajo dokazi. 

Drugi analitiki opozarjajo, da je Trump posegel po znani tehniki: da bi pozornost preusmeril stran od zanj neprijetnih in škodljivih razkritij o stikih med člani njegove administracije z Rusijo, je raje napadel Obamo. Ali se mu bo igra izplačala, pa bo pokazal nadaljnji razvoj dogodkov. Tudi nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je v nedeljo Trumpove navedbe gladko zavrnil. 

V Beli hiši se ne dajo. Čeprav niso predložili nobenega dokaza za Trumpove besede, vseeno dopuščajo možnost, da se je to zgodilo. Trump je pozval še h kongresni preiskavi obtožb.

Je lahko tokratni izpad usoden za Trumpa?

Aki Peritz, nekdanji analitik CIE za boj proti terorizmu, pa meni, da dogajanje, v katerem je FBI izpodbijal Trumpove besede o prisluškovanju, lahko pripelje tudi do padca predsednika, poroča BBC Radio 4. Po drugi strani pa lahko vse skupaj ne pomeni nič, je dodal. Mora pa po njegove mnenju ameriška vlada opraviti temeljito preiskavo odnosov – če ti obstajajo – med rusko vlado, ruskimi obveščevalci in posamezniki, ki so delovali v Trumpovi predsedniški kampanji in/ali so še zdaj njegovo sodelavci.

"Če verjamemo predsedniku, je Barack Obama storil nekaj, kar je povsem netipično in se ni zgodilo od leta 1970, pa še takrat je v času Nixonovega predsedovanja sprožilo škandal" in dodal, da Obama, ki je ustavni pravnik, tega ne bi nikoli storil.

"Ko direktor Comey javno zavrne obtožbe predsednika, se znajdemo na zelo zanimivi in neznani točki, na kateri eden do vodilnih uslužbencev organov pregona nasprotuje predsedniku," še pravi Peritz. Oči sveta so tako usmerjene v Belo hišo in prav nič nedolžne obtožbe predsednika Trumpa.