Bitka za Mosul

Izpuščen iz Guantanama, "nagrajen", zdaj pa se je razstrelil za dobro džihadistov

G.G.
21. 2. 2017, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanskega državljana Ronalda Fiddlerja so leta 2002 ameriške sile prijele v Afganistanu. Poslali so ga v zloglasni zapor za teroristične osumljence Guantanamo. Leta 2004 so ga izpustili, dobil je milijonsko odškodnino.

Fotografija je Abu Zakarije Al Britanije naj bi nastala tik pred razstrelitvijo.

Fiddler se je leta 1990 spreobrnil v islam in si spremenil ime v Jamal Udeen Al Harith. Oktobra 2001 je odpotoval v Pakistan na »duhovne počitnice«. V času ameriške invazije na Afganistan so ga zajeli talibani in ga obtožili, da je britanski vohun. Čez nekaj mesecev so ga Američani res našli v ječi in ga odpeljali v Guantanamo. Domnevali so, da je bil kot član Al Kaide, takrat najvplivnejše teroristične organizacije, vpleten v napade zoper ameriške vojake.

Toda preiskava ni potrdila njihovih sumov. Leta 2004 so ga izpustili. Vrnil se je v Veliko Britanijo in vložil odškodninsko tožbo zoper britansko obveščevalno službo, ki je bila po njegovem kriva, da so ga prijeli Američani. Prejel je dober milijon evrov odškodnine, pod pogojem, da molči o vlogi britanskih vohunov.

Naslednjih deset let ni povzročal »preglavic«. Leta 2014 pa je odšel v Sirijo, da bi se tam boril na strani džihadistov Islamske države. O njegovem »begu« je britanske oblasti obvestila njegova žena, ki je odpotovala v Sirijo, da bi moža prepričala k vrnitvi. Ni ga našla. S težavo se je vrnila na Otok.

Se je pa zato pred dnevi v vlogi samomorilskega napadalca pojavil njen mož, ki so mu skrajneži Islamske države nadeli ime Abu Zakarija Al Britani. Razstrelil se je v bitki za zahodni del Mosula, ki ga je v nedeljo sprožila iraška vojska. Njegovo fotografijo v avtomobilu bombi, tik pred razstrelitvijo, pa je objavila Islamska država in sporočila, da si je zaslužil status mučenika.