Peticija

Kakšna kazen bo doletela zveri iz Krškega?

žk
21. 2. 2017, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ogorčenje po brutalnem zločinu ne jenja. Družbena omrežja so polna zahtev, naj se za storilca uvede smrtna kazen, nekateri menijo, da bi ju bilo treba kar usmrtiti in celo mučiti.

Janja Ambrožič
Česa natančno bosta na sodišču obtožena Aleš Olovec in Martin Kovač, bodo na koncu odločili tožilci.

V osmih letih, odkar v Sloveniji poznamo dosmrtni zapor, sodišče nikoli ni izreklo te izredno stroge kazni, predvidene le za najhujše zločine.

Večkrat smo že doživeli, da so hudi zločini pri Slovencih sprožili odzive, ki bi jih težko pripisali civiliziranim ljudem. Tako kot v primeru smrti male deklice Arine je v primeru pretepanja in mučenja Andreja Cekute zločin prišel v javnost prek družbenih omrežij. Konkretno facebook je v obeh primerih postal središče izražanja javnega mnenja in kraj, kjer so ljudje sproščali in še vedno sproščajo svoj gnev.

Peticija

V obeh omenjenih primerih lahko spremljamo plaz komentarjev, ki pozivajo celo k mučenju in smrti storilcev. V zadnjem primeru so šle stvari celo tako daleč, da se je na spletu pojavila celo peticija, katere podpisniki zahtevajo za osumljenca dosmrtno ječo.

Največ petnajst let

Kaj takega je nemogoče, saj je v osmih letih, odkar jo je uvedla vlada Janeza Janše, niso izrekli nikomur. Česa natančno bosta na sodišču obtožena Aleš Olovec in Martin Kovač, bodo na koncu odločili tožilci, policisti pa ju bodo ovadili zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo. Kazen za omenjeno kaznivo dejanje je najmanj tri in največ 15 let zaporne kazni. Ker je zagrožena kazen najmanj tri leta zapora, je nemogoče, da bi sodnik njuno kazen spremenil v pogojno. Za pogojni odpust bi v primeru obsodbe lahko zaprosila šele po polovici prestane kazni.

Neprištevna

Najvišja kazen, ki jo pozna slovenski kazenski zakonik, je resda dosmrtni zapor, a je ministrstvo za pravosodje že napovedalo njeno ukinitev.

Zaporni kazni se lahko izogneta le, če bi bila oproščena zaradi napake v procesu ali pa bi izvedenci ugotovili, da sta bila v času storitve kaznivega dejanja neprištevna. Sodišča imajo za prištevno osebo, ki je bila v času storitve kaznivega dejanja intelektualno in voljno sposobna. Neprišteven je tisti, ki ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojega dejanja ali ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja zaradi trajne ali začasne duševne bolezni, duševne zaostalosti ...

Olajševalne okoliščine

Pri določanju kazni bo sodišče upoštevalo tudi, ali je bilo dejanje naklepno ali ne. Torej ali sta imela osumljenca namen Andreju Cekuti povzročiti tako hude poškodbe.Zagotovo bo upoštevalo tudi številne olajševalne okoliščine, med drugim tudi travmatično izkušnjo Aleša Olovca, ko je skoraj izgubil življenje v požaru, pa tudi oteževalne okoliščine, kot je predkaznovanost Martina Kovača.