Komunikacija

Tudi Bavarska prepovedala zakrivanje obraza na javnih krajih

G.G./STA
21. 2. 2017, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada nemške zvezne dežele Bavarska je danes dosegla dogovor o prepovedi zakrivanja obraza na določenih javnih krajih in v določenih situacijah. Zakrivanje obraza bo prepovedano v javnih uradih, na univerzah, v šolah, vrtcih, na volitvah in v situacijah, ki zadevajo javno varnosti in red.

Profimedia
Muslimanska ženska v nikabu (fotografija je simbolična).

Bavarska je bila vstopna točka za tisoče migrantov in beguncev, ki so med migrantskim valom leta 2015 vstopili v Nemčijo. Bavarski premier Horst Seehofer je bil eden najglasnejših kritikov begunske politike nemške kanclerke Angele Merkel, ki je sprožila polemike o varnosti in vključitvi prišlekov v nemško družbo.

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann meni, da muslimanke, ki so zakrivajo obraz, ravnajo v nasprotju z nemško kulturo. "Komunikacijska izmenjava ne poteka samo preko govora, temveč tudi s pogledi, izrazi in gestami," je prepričan Herrmann, ki dodaja: da takšna komunikacija "predstavlja osnovo za medosebne odnose in temelj naše družbe, svobode in demokratičnega reda."

Pred dnevi je vladna koalicija v Avstriji sklenila, da se prepove nošenje burke in nikaba na javnih prostorih. Na vodilnih mestih v podjetjih in v javni upravi pa bo prepovedano tudi nošenje naglavne rute.